Amatőr írók klubja: Gasztrofétis

Szeretettel köszöntelek a Amatőr Írók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is, játssz, tölts fel írásokat, képeket, olvass, kritizálj.... és máris részese lehetsz egy fantáziavilágnak, amit az írók közössége teremt.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 426 fő
  • Képek - 234 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 7261 db
  • Fórumtémák - 171 db
  • Linkek - 67 db

Üdvözlettel,

Amatőr Írók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Amatőr Írók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is, játssz, tölts fel írásokat, képeket, olvass, kritizálj.... és máris részese lehetsz egy fantáziavilágnak, amit az írók közössége teremt.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 426 fő
  • Képek - 234 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 7261 db
  • Fórumtémák - 171 db
  • Linkek - 67 db

Üdvözlettel,

Amatőr Írók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Amatőr Írók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is, játssz, tölts fel írásokat, képeket, olvass, kritizálj.... és máris részese lehetsz egy fantáziavilágnak, amit az írók közössége teremt.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 426 fő
  • Képek - 234 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 7261 db
  • Fórumtémák - 171 db
  • Linkek - 67 db

Üdvözlettel,

Amatőr Írók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Amatőr Írók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is, játssz, tölts fel írásokat, képeket, olvass, kritizálj.... és máris részese lehetsz egy fantáziavilágnak, amit az írók közössége teremt.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 426 fő
  • Képek - 234 db
  • Videók - 63 db
  • Blogbejegyzések - 7261 db
  • Fórumtémák - 171 db
  • Linkek - 67 db

Üdvözlettel,

Amatőr Írók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

A séf nekilátott a mai vacsora előkészítésének. Különleges menü exluzív vendégek részére.

A La meilleure bouffe mesterfokozatú főszakácsa idén harmadszor kapta meg a Catey díjat az  „év független vendéglátója” kategóriában,

2011-ben „az év felfedezettje” és 2012-ben „az év szakácsa” kitüntetések büszke tulajdonosa lett, könnyedén maga mögé utasítva riválisait. Rendszeresen feltűnt a képe a gasztronómiai magazinok címlapján és saját tévéműsort vezetett egy országos csatorna főműsor idejében, ahol lelkes amatőröket tanított és vérre menő küzdelemben versenyeztetett a konyha arénájában.

Három Michelin csillagos besorolású étterme a város legelőkelőbb helyének számított és delejesen vonzotta a felső tízezer speciális ínyencségekre kiéhezett tagjait. Aki megengedhette magának, hogy a La meilleure bouffe rendszeres látogatója legyen, az nem volt akárki.

 

A legjobb minőségű válogatott zöldségek, gyümölcsök és alapanyagok megtisztítva várakoztak a pulton. Az étteremben harminc alkalmazottat foglalkoztatott, de a mai fogást saját kezűleg készítette három megrendelő részére.

Egyedül pucolt, aprított, morzsolt, párolt és főzött. A köretek és  mártások illata betöltötte a VIP étkezőhöz tartozó különálló kis konyhát.

A séf illusztris vendégei ötven és hatvan év közötti befolyásos, sikeres férfiak voltak, akik nem haboztak megfizetni a megszokott ár tízszeresét sem, hogy valami igazán különleges kulináris élményben részesüljenek. Ezek az ételek nem szerepeltek az étlapon.

Bizarr és extrém fogások a világ minden szegletéből olyan embereknek, akiknek már a legdrágább homár és osztriga is csak átlagosan unalmas semmiségnek számított.

Egy népszerű szenátor, egy dúsgazdag bankár és egy ázsiai üzletember alkották ezt a baráti társaságot. Valami másra vágytak és a séf jó pénzért kielégítette igényeiket. Félévente leadták megrendeléseiket, elég időt hagyva ezzel az alapanyagok beszerzésének. Az izlandi hakarl esetében ez jól is jött, ugyanis a cápahúst három hónapig rohasztani kell. Amikor a séf fogpiszkálóra tűzve feltálalta az ammónia bűzt eregető finomságot, férgektől nyüzsgő korzikai casu marzu sajtot adott mellé kiegészítőnek.

         Egy másik alkalommal Fülöp-szigeteki balut-ot készített. Vendégei jóízűen elfogyasztották a kikelés előtt álló főtt kacsatojást, ecetes sós lével ízesítve a csaknem kifejlett madárembriót, miközben teli szájjal bizonygatták egymásnak: az étel a legjobb afrodiziákumok egyike.

Ugyanebből az okból kóstolták meg a kínai majomagyvelőt. Potencianövelő hatásáról legendák keringtek, ahogy arról is, hogy Creutzfeldt-jakob kórt terjeszt.

A kockázat csak még izgalmasabbá tette a különleges ételeket. Bátran bevállalták a fugu evés veszélyét. Szerencséjükre a séf szakértelme kiterjedt a japán gömbhal professzionális elkészítésére és így elkerülte őket a hal belső szerveiben található tetrodotoxin bénító hatása.

A Dél-kóreai sannakji terítékre kerülése is igazi életveszélyes küzdelemnek bizonyult, hiszen a szezámmagos olajjal leöntött még élő izgő-mozgó polipkarok korongjai könnyedén megtapadhatnak a vendég torkában (ha nem rágja szét őket elég alaposan), és akkor a heimlich fogás sem menti meg a fulladástól.

 

A mai estére megrendelt extra menü azonban jócskán túltett minden eddigi élvezeten, megsértve minden erkölcsi és törvény által meghatározott szabályt.

 

Damasztpengés, kézzel kovácsolt japán konyhakésével a séf először megnyúzta a húst, utána eltávolította a vékony zsírréteget, majd gyors, könnyed mozdulatokkal kicsontozta.

Szabályos szeletekre vágta és leheletnyi fűszerezéssel megbolondítva egyszerű steak-ként megsütötte.

Amikor vendégei megérkeztek, izgatott kérdéseikre adott válaszában biztosította őket, igen, ez valóban az amit rendeltek és egy befőttes üvegben megmutatta nekik vacsorájuk származási helyének bizonyítékát.         

 

-         Bon appétit – mondta, és elégedetten nézte, ahogy az elit társaság falatozni kezd.                           

 

Aznap reggel szinte az utolsó pillanatban sikerült beszereznie az alapanyagot.

A hetek óta várt telefonhívás után egyéb munkáit félbehagyva azonnal autóba ült és a kórház sürgősségi osztályának parkolójába hajtott, ahol a zöld ruhás ápoló már várt rá.         

Átadta neki a vastag borítékot, amiért cserébe megkapta a friss, még meleg árut.

Tényleg az utolsó pillanatban, de elkészült a megrendeléssel.

Azért a kecses, fiatal női lábszár bokájáról lenyúzott színpompás pillangót ábrázoló tetoválást, amit mézben tartósítva a befőttes üvegbe rakott, megtartotta emlékbe…

 

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

William Morgenthaler üzente 11 éve

Egy kis "Motel" hangulat :-).

Válasz

juhasz aron üzente 11 éve

nem szoktam, merre vagy? dobom a követ

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Oké, semmi gond Daniella, semmi gond. :) Mindenkinek jó lecke, ma is okosodtunk! :) Ha nem történik, lehet én is megteszem, sőt, talán már tettem is ilyet, csak senki nem szólt. Egyetértek az alattam szólókkal, mindig megnézem a kommenteket. :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Engem egyáltalán nem zavar, ha előre megtudom a befejezést, de a hozzászólások csak elvileg vannak a végén, mert mielőtt megnyitnád a művet a tovább gombbal, az utolsó hozzászólás kiveri a szemet!! Ha még ráadásul csak kétsoros, akkor majdnem lehetetlen elkerülni olvasását.

Válasz

Kovács András üzente 11 éve

Hó, hó! Teljesen jogos, amit mondtál. (Ezt nem bántásból mondom Daniella) De mi van akkor, ha éppen most tévedtem ide az oldalra, és látom, hogy Árpád már megint valami vagány művel készült nekünk, hogy lenyűgözzön minket mint mindig, amiért szeretjük is őt nagyon. Éppen készülnék elolvasni az újabb remekművet, erre meglátom a legutolsó hozzászólást, amit mindig is mutat az oldal. "micsoda, ezek embert esznek? ráadásul a sztori végén? A teremburáját!" Mert igaz, amit Tibor írt, és én mondom nektek, az vesse rám az első követ, aki még nem olvasta el a hozzászólásokat mielőtt nekilátott az írásnak.

Válasz

Pallagi Tamás üzente 11 éve

Árpád,a felvezetés,történet vezetés nekem egyedi volt.Pontos,részletes leírás,és a végkifejlet...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ezért kell az elsők között elolvasni a műveket. :P

Viccet félretéve, erre tényleg oda lehetne figyelni, mert velem sem egyszer fordult már elő, hogy a hozzászólásokból teljesen összeállt a kép, és így nem tudtam kellőképpen élvezni a művet. Van, amikor az embernek a hozzászólások ragadják meg legelőször a tekintetét. Erre tényleg oda kéne figyelni. Ki lehet fejteni, hogy ez vagy az a része a történetnek miért nem tetszik, de ha részletesebben belemegyünk, előtte szerintem odaírhatnánk, hogy "Figyelem, részletek következnek a műből!" Jó, nem tudok jól fogalmazni, na, de valami ilyesmit.

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Figyeljetek! A hozzászólások a végén vannak... előbb el kell olvasni a művet és utána a hozzászólásokat! Szerintem, aki fordítva csinálja, az vessen magára!:)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Sajnálom, nem volt szándékos!

Válasz

Kovács András üzente 11 éve

Sajnos Eszternek igaza van! Én is jártam már így, lehet nem kéne előre megnézem a kommenteket, de véletlenül is lelőhetjük a poénokat másoknak. Erre a jövőben szerintem jó lenne oda figyelni. Hogy spoilerezzünk a hozzászólásokban. Aki velem van tegye fel a kezét!

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu