Amie Mon üzente 7 éve

"- Harry italt mindenkinek! – kiáltott fel Haskell olyan hirtelen, hogy Farnum összerezzent."

Haskell jól tud időzíteni, és kellemes házigazda :D

VÁÁÁÁÁ, álom??? Az egész démon sztori? Vagy mitől álom? Honnan? Most akkor jól felélesztettél mindenkit :))

Válasz

Ócsai Norbert üzente 7 éve

Várjunk... Ha a szentfa Dél-Amerikából származik... és még a nyugati civilizáció emberének is nehéz a beszerzése... Akkor az indián sámánok hogyan használták regulárisan szelleműzésre Észak-Amerikában?

Haskell pedig tényleg kezd megbolondulni. Vagy csupán kedves démonjaink szórakoznak a tudatával. Millsel megtették, Haskellel is ugyanúgy képesek.

Válasz

Szentmiklósy László üzente 8 éve

Szerintem talán drizzler, azaz ballon anyagú viharkabát, vagy "lövészárok" kabát, azaz trench coat. A ballon szövetnek gabardin volt a neve. De én sem vagyok szakértője a témának.

Válasz

László Levente üzente 8 éve

Léda köszönöm, hogy bele olvastál! Tényleg nem várom el, hogy bárki is olvassa pont az én írásomat, de mi tagadás jól esik! Igaz, Lilith az Odaátból jött és nem is tagadom, hogy sok film inspirált. A fiukat most is nyomon követem, imádom azt a sorozatot. Természetesen, nem csak a film alapján született meg Lilith az elmémben gondosan utána néztem, de a filmben is érthetően elvan magyarázva ki is Lilith valójában és szerintem itt is kielégítő a magyarázat.
Léda, te már találkoztál, evvel a démoni nővel-lánnyal inkább :D
Azért remélem tudok valami újat előadni neked! :)

Válasz

. Léda üzente 8 éve

Első nekifutással idáig jutottam el. Ez a rész nagyon tetszik, az előző kicsit nehezebben haladt nekem, az sem volt rossz, de ez sokkal gördülékenyebb és izgalmasabb számomra.
Érdekes ez a Lilith téma, én se tudtam róla, míg meg nem néztem az odaát című sorozatot. Abban szerepelt és ő volt minden démon anyja ( ha jól rémlik).
A jó kis szifilisz... izgi téma! Tetszik, hogy csak álmodta az egészet, jól érzékelhető, hogy mennyire összezavarodott az ébredés után.
Kíváncsi lettem, olvasni fogom tovább.

Válasz

László Levente üzente 8 éve

Koszi Norbert! Ha egyszer a vegehez erek, elejetol kezdem es szerre kijavitom a hibakat! :)

Válasz

Kozma Norbert üzente 8 éve

Levente, Google a barátod :) Én olvastam már, hogy simán lovagló kabátnak hívták, de azt hiszem, te a Trail kabátra gondolsz.

http://www.wildwest.hu/western-ruhazat/egyeb-ruhazat/DUSTER_TRAIL

Válasz

Gráma Béla üzente 8 éve

Bőséges magyaráztatod olvasva,csak kapkodtam a fejem és kezdtem rájönni, hogy nálad kellett volna teológiát tanulnom és nem a főiskolán, annak ellenére, hogy túl elágazó és sok helyen nincs összefüggés!

Válasz

László Levente üzente 8 éve

Na itt is vagyok!
A helyesírási hibákra nincs mentségem. Még egyszer köszi, hogy felhívod a figyelmem ezekre! Javítani fogom.

Lilit
Zsidó legendák Lilithről: A hagyományos Midrás szerint, Isten Ádámot és Lilithet egyazon anyagból formázta, hogy Ádámnak társa legyen. Isten, tudatta Lilithel, hogy Ádám alárendeltje kell legyen, de mivel egy anyagból formázták őket ez nem ment neki. Lilith össze veszett Ádámmal és az Édent elhagyta. A sivatagban élt tovább, ahol keveréklényekkel egyesült és gyermekeket nemzett azoknak. Mivel nem evett a tiltott gyümölcsből, halhatatlan.
Bővebben a Wikipédiában olvashatsz róla.
A purgatóriumba való űzetése az én ötletem volt, de nincs törvény erre, hogy nem találhattam volna ki az egészet is akár. De sajnos nincs épp ekkora fantáziám.

Ballonkabát
1914-ben az angol hadseregnek készítettek először. Tehát akkor még nem volt, viszont az tény, hogy viseltek ilyen hosszú kabátot akkor is. De mi volt a neve? Ha valaki tudja jelezze, megköszönném.

Csak a tiszteletes volt protestáns, az emberek katolikusak voltak, ezért épült kápolna. Így tett kedvükre az embereknek Shepard tiszteletes. Bizonyára könnyebb lett volna azt írnom, hogy Shepard katolikus volt, de azelőtt végig tiszteletesnek tituláltam, holott a katolikus papokat nem szólítják így. De lehetett volna a pap is és a templom is protestáns, viszont akkor nem lett volna kereszt, ahova felfeszítsem szegényt. Így ez sült ki belőle, a pap protestáns, az imaház katolikus.

Purgatórium
Római katolikus dogmák
Azoknak a lelkei, akik bocsánatos bűnben halnak meg, vagy bűneikért még büntetést érdemelnek, a tisztítóhelyre jutnak, hogy ideigtartó büntetésekkel megtisztuljanak.
Keleti katolikus egyházak
A keleti katolikus egyházak a római pápa által vezetett római katolikus egyházzal teljes egységben lévő részegyházak, amelyek hivatalosan minden római katolikus tanítást elfogadnak, beleértve a purgatóriumot is.
Keleti ortodox egyházak
A keleti ortodox egyház elismer egy közbeeső állapotot a halál után, de tartózkodik attól, hogy azt pontosan meghatározza, hogy ne mossa össze a menny és a pokol kettős sorsa közötti különbséget.
Protestantizmus
Általánosságban a protestáns közösségek nem fogadják el a purgatórium tanítását, bár maga Luther a 95 tételében és a Johann Eckkel folytatott vita idején még nem tagadta, de később fokozatosan elszakadt a tantól.
Az általános protestáns nézet az, hogy a Biblia nem ad kétségtelen, világos tanítást a purgatóriumról, ezért el kell azt vetni, mint a Bibliának ellentmondó hitet.
Judaizmus
A judaizmusban a Gyehenna egy tisztító hely, ahol – néhány hagyomány szerint – a legtöbb bűnös éveket tölt el kiszabadulásuk előtt. „Az embereknek három kategóriája van; a teljesen istenfélők és a főbűnösök nem tisztulnak, csak azok, akik e két osztály között vannak.
Iszlám
Az iszlámban szintén néhány muszlim úgy gondol a pokolra, mint ami néhány bűnösnek csak ideiglenes, másoknak pedig örökös büntető helye. A pokolra ítéltekért egyes hagyományok szerint rokonaik és vallásuk "prófétája" (például Mohamed, Jézus) közbenjárhat, akár sikerrel is
Tehát végső soron sok felekezet foglalkozik a purgatóriummal, nem csak a romai katolikusok.
Szifilisz
A guaiacfa vagy szent fa (Guaiacum officinale, hoaxacánfa, lignum sanctum) 1508 körül került Európába Amerika forró övi részéről: Dél-Florida, Bahama, Kuba, San Domingo területéről. Méliusz Péter 1578-ban részletesen ír a Ligni guaiacóról, amelyet már akkor is több néven neveztek: franciafa, guaiacfa, pockka, francosfa. Hatóanyaga kesernyés ízű gyantájában van.
Az úgynevezett Barbarossza-pirula sikeresnek bizonyult, ami elsősorban az arab orvostudomány érdeme. A gyógyszer illatanyaggal és gyümölcsliszttel összekevert, citromlével leöntött higanyt tartalmazott.
Tehát a gyógymódok sem alaptalanok, ha azok is lennének, fenntartom a jogot a főszereplők csodás felépüléséhez.
Haskell két hónapot betegeskedett, eszméletét is veszítette, szerintem annyi idő elég kórlefolyásnak.
Mint a fejezet címe is mutatja - Álom kór- Haskell csak álmodott. Kérdés, hogy a démonokat és a pap, a polgármester és a többiek halálát álmodta, vagy ezt amit most olvashattál.
Majd kiderül.

Csontba maró hideg
Figyeli, ahogyan az emberek sietős léptekkel haladnak a szűk utcákon át, kabátjukat szorosan magukra húzzák, hátha védi őket a csontba maró hideg ellen. - ezt csak úgy kiragadtam egy novellából. Tehát van csontba maró hideg és tapasztaltam is. :)

Végezetül megemlítem újra, hogy mivel ez nem történelmi írás, a történetben nem térhetek ki részletesen arra, hogy mi miért. Példa Lilith, hogy nézett volna ki ha oldalakat írok, hogy mit gondolnak róla egyes felekezetek.

KÍVÁNCSI VAGYOK A BALLONKABÁT ALTERNATÍVÁJÁRA! :)

Remélem kielégítő volt, a magyarázat.
Üdv!

Válasz

László Levente üzente 8 éve

Hű ha ez aztán a bőséges kritika! Minden esetre köszönöm és megpróbálom feldolgozni.

Válasz

C.C c üzente 8 éve

. Nekem ami annyira nem.tetszett az a fejezet eleje, amivel csupán annyi problèmám volt, hogy túl kapkodosnak èreztem ès sietősnek. Ha egy lassabb, nagyobb jelenetekbe lettek volna megírva akkor semmi gond nem lett volma.
A másik amin vèlemènyem szerint csiszolni kène azok párbeszèdek , de ez is csak rèszbe igaz mert a rèsz második felètől már nem voltak annyira rosszak.
Ami jó pedig nem szeretem az a dèmonok jelenlète, nem úgy vanak szerintem mint egyes fantasy írásokba, hogy nem is illik a sztoriba de mègis bele teszik

A vège, hogy most álom volt vagy sem? Pedig nagyon jól felèpitetted. Meg igazából szerintem fejezet második fele sokkal ütösebb mint az eleje. Kicsit elejèz sietősnek èreztem ami nem azt jelenti rossz, csak gyors.

Válasz

Gráma Béla üzente 8 éve

Mivel engem nem nyűgöz le a fantázia, józanabbul inkább a szerkesztés és nyelv helyesség kötötte le a figyelmem. Sok helyen nem tartod tiszteletben a helyhatározói ragokat, tehát Abby a szobában volt! Mindig a hol? és a hová? kérdésre kell a ragot helyesen írni.. Egy mondatban zsúfolt a "hogy " kötőszó. "... a seriffet annyira furdalta a lelkiismeret, hogy hazudott, hogy enni sem tudott" Szerintem kicserélhető "amiért,hazudott" A továbbiakban érdemes elolvasnod a Teremtés történetét, mert senki sem veszi be tőled, hogy Isten Ádámmal együtt Lilit is teremtett. Isten "csak" Évát alkotta, tehát Ádám, ami EMBERT jelent és Éva, eredetiben Chiuve, ami héberül ASSZONY. A purgatórium csak romai katolikus felfogás, egyetlen más felekezet sem beszél róla. " Harry italt mindenkinek" a név után ,ha nem teszel vesszőt, más az értelme! Nem biztos, hogy "ott" és " abban az időben" létezett ballon kabát. A protestánsoknál nincs kápolna! "Ezért ha gondolja, hogy vasárnap van ideje. Átveheti a helyét,a feleségem biztos örülne." Pontatlan és zavaros mondat szerkesztés.! Milyen az " ágy nyugalom"?- helyesen fogalmazva. A hideg nem marhat a csontba, mert azt hús és bőr védi. Értelmesebb lenne a szifiliszről orvosi feljegyzéseket olvasni, mert a te puhatolózásod, olyan mint amikor azt mondjuk "szőr van a kréta körül", de nem világos, hogy mi. Nekem is volt írásom a szifilisz kezelésről, de orvosi ismeretek alapján. Az nem meggyőző, ahogy kezelték és mi több, a szifilisz hosszadalmas folyamat, egyből senkit sem dönt ágyba. Az is bonyolult, hogy a papot megfeszítik, meghal elégetik és mégis él. Mindezekhez ész kell, hogy az ember megértse, de nekem vagy nincs elég, vagy távol áll tőlem!

Válasz

Igó Krisztián üzente 8 éve

Nagyon szépen építed fel a cselekményvázlatot, könnyen követni lehet a szereplők útját. A szifiliszt is jól kiválasztottad, és úgy zártad le ezt a részt, hogy az olvasó már az ajkát harapdálja a folytatásért! Nagyon tetszett!

Válasz

László Levente üzente 8 éve

Örülök, hogy tetszett nektek. William remélem, megmozgatta a fantáziádat és segít az írásodban! :)

Zoltán a szifilisz már csak ilyen, gyakran felbukkan! Főleg ebben a korban menő betegség volt ez. :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 8 éve

Érdekes, és realis esmények keverednek, na meg egy kis szifilisz. Eseménydús volt ez a rész. A maglyától a szifiliszig. Tetszik!

Válasz

William Morgenthaler üzente 8 éve

Ez jó! Szeretem a démonos történeteket. Éppen most készül egy nálam is (már évek óta...).

Válasz