Balogh Zoltan üzente 7 éve

Köszönöm László.

Válasz

Szentmiklósy László üzente 7 éve

Ha akkor, a "a több évtizedes kisemmizés után bekövetkezett hírtelen változás villanó fényénél," nem veszítjük el tisztánlátásunkat, már sokkal előbbre tarthatnánk. De jó, ha felidézzük, mi is történt negyedszázada, mert sokan azóta születtek. és nem értik, hogy ami van, mi fán terem.

Válasz

László Levente üzente 7 éve

Jónak igérkezik ez is!

Válasz

Gráma Béla üzente 9 éve

Ha megengeditek én is belelihegnék.Szerintem semmi nem lenne akadály,hisz az adott témák és kulcs szavak köré könnyen csoportosítható. Nem hinném,hogy akik játszódtak akadna aki kivonná magát. ÍTT EGYETLEN AMI MEGGONDOLKOZTATÓ - A KIADÓ. Én Erikában nagy lehetőséget nem látok,mert induláskor elkérte az összes kéziratot de eddig semmi pozitívum, E- könyvben megjelentette a Táncos virrasztót, de azt a lányommal dolgoztuk ki és az ausztriaiaktól vontam vissza. Esetleg Pálma tudna útbaigazítást adni az ő kiadójával kapcsolatban.

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Igaz, a szavak miatt nehéz lenne összehozni, bár én rendre átjavítom az írásaimat, és a szavakat kiveszem belőlük arra az esetre, ha máshol is publkálnám. Viszont Norbi ötlete nekem is tetszik, és talán megvalósíthatóbb is. Kérdés, hogy hány érdeklődő lenne rá, félő, hogy csak mi hárman.
Ami a facebook-on való hírdetést illeti, a saját oldalamra ki tudnám tenni, ahol viszont csak az én ismerőseim látnák. Azon kevés rokonom és ismerősöm, akik az érdeklődés akár legapróbb szikráját mutatják az írásaim felé, itt az oldalon olvasnak engem, ezért én nem szeretném megosztani a saját facebook-odalamon, remélem megérted, Zoltán. Ha gondolod, nagyon szívesen leírom, hogy te miként teheted meg, nagyon egyszerű.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 9 éve

Semmi gond - Ez legyen a legnagyobb problémánk.- más kor , más ország , más generáció!. Hanem hogy gondolkodtál azon , hogy a játékra fel irásfüzérből lehetne egy kötetet csinálni ez teljesen logikus, de egy két buktatót látok: 1 kellene egy független kolléga aki összeválogatna mindenkitől ötöt tízet - már aki írt ennyit. 2, ha nem adjuk meg a kulcsszavakat témát terjedelemt akkor egyes írások csak imbolyognának a levegőben. De szerintem is van megoldás. És Ó NOrbert ötlet is tetszik! Üdv. Más: ha ha tudod , hogy kell akkor kiteheted a Kártyavetőt a facebook-ra is - persze csak ha ennek nincsen jogi akadálya.

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Ezt értettem is, és egyet is értek azzal, hogy a gyárak eleve rosszhírűek, és taszítja az embereket, ezért csak arra a részre reagáltam, amelyikkel nem értettem egyet. Összehasonlítani sem akartam a két kort, mert nem lehet, de a mai fiatalok is tudják, hogy mi az a kétkezi, kemény munka, vagy gyárban dolgozni, sajnos jobban is, mint azt koruknál fogva kellene. Az én tapasztalataim szerint legalábbis. Ha én értettelek félre, elnézést kérek!

Válasz

Balogh Zoltan üzente 9 éve

Nincs itt szó vitáról, maximum értelmezési gondokról. Idézek korábbi kommentemből: A mai fiatalok úgy tudják , úgy látják. hogy a gyár az a intézmény amit messze elkell kerülni minden áron mert az ott dolgozókat nem nézik semmibe... Hidd el negvenöt évig csináltam különböző szinteken legkevesebb tizenöt évet fizikai állományban, kis ujamban van az egész, természetesen az itteni körülmények között azt viszont állitom , hogy aki teheti az valóban menekül az általad emlietettek is és az általam emlitettek esetében is. De azt is megjegyzem, amikor nem fizikai állományban voltam, akkor jobban müködött a pincémben a kis műhelyem, mert engem arra tanitottak, amit udsz akár fejben akár a gyakorlatban azt nem tudják elvenni tőled. Előbbi kommentemet azzal zártam , hogy nem akarok belbonyolódni ,mert vége hossz nincs. Most is azt mondom.Üdv

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Zoltán, semmilyen vitába nem szeretnék belebonyolódni, de kikívánkozik belőlem, hogy mennyire nem értek egyet néhány gondolatoddal. Persze az is lehet, hogy félreértelek.
"nem nagyon tudják , hogy a gyár és mi az ahol dolgoznak az emberek a két kezükkel meg a a kézreveszélyes gépekkel" - Bizonyára nem a gávavencsellői, illetve Nyíregyháza környékén élőkről, vagy a nyírségi fiatalokról beszélsz, mert hidd el nekem, hogy ezt mind tudják. Ebben élnek. 14 évesen elmennek éjszakai munkákra kamionokat pakolni, baromfiólakat takarítani, gyümölcsfeldolgozókba dolgozni, ahol a romák kiröhögik, mert nem bírja szerencsétlen, de később beleszokik és benne is ragad. Munkájáért elismerést nem kap, csak azt a kevéske fizetését, ami annyira sem elég, hogy saját életet tervezzen, maximum támogatja vele a szülőket. Még az érettségit is csak esti tagozaton fejezi be, hogy tudjon dolgozni. Később is, suli mellett elmegy "Melódiák" meg hasonló szervezetekhez diákmunkára, ahol gépeken, gépsorokon dolgozik, pakolja le a szalagról a hűtők oldallapjait, teszi őket egymásra, majd vissza a szalaghoz, és ezt monoton módon 10-12 órás műszakokban, 3000 forintos napi bérért. Befásulnak, bezombulnak. A remény legkisebb szikrája sincs meg a számukra, mert ezek a lehetőségek vannak, és kész.
Én is ott voltam benne, de kitörtem belőle. Ezt százból hány mondhatja még el? A többi még mindig, a mai napig is ezt csinálja. És ez még a szerencsésebb eset, mert olyan, egyetemet végzett volt osztálytársam is akad, akinek egyáltalán nincs munkája. Ők előbb-utóbb ezeken a helyeken is jelentkezni fognak kétségbeesésükben, és csak szerencsével kerülhetnek be, mivel itt a teljesítmény számít. Íróasztal mögül érkezőknek ez horror, a többinek is, de azok már megszokták. És ez csak szabolcs, a többiről nem tudok. Biztos, hogy nem csak ott van ez így.
Tudnék mesélni, fogok is majd. Tervezem, hogy írok majd erről, de ahhoz még előrébb szeretnék lépni.
Biztos, hogy a kettő nem teljesen ugyanaz, de ezeket a kijelentéseket túlzónak érzem. Ma is tele van a világ az ilyen helyekkel, helyzetekkel.

Válasz

Légrádi Eloise üzente 9 éve

Ma is léteznek azok a gyárak. Nem nektek, nem nekünk, hál' istennek, de sokaknak létezik. Ne menjünk messzebbre, mint a ruhaiparban elkövetett szörnyűségekre. Az sem mese, hogy hat-nyolc évesek dolgoznak a nyugati cuccokon. Vajon azok a ruhák miről mesélhetnének? Teli a világ ilyen és ehhez hasonló borzalmakkal.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 9 éve

Köszi , hogy olvastátok - a téma nem olyan egyértelmű elsősorban a fiatalok számára mert már nem nagyon tudják , hogy a gyár és mi az ahol dolgoznak az emberek a két kezükkel meg a a kézreveszélyes gépekkel, meg az eszükkel. Nem tudják , hogy az értéket ott teremtik meg, ot lesz az anyagból árú - vagyis érték. Magyarúl ott történik az értékteremtés. A mai fiatalok úgy tudják , úgy látják , hogy az az intézmény amit messze elkell kerülni minden áron , mert az ott dolgozókat nem nézik semmibe. Ez sajnos igaz is- de van egy óriási előnye a gyakorlati tudás megszerzése gyakorlása. De ebbe nem akarok belebonyolódni mert, se vége , se hossza.

Válasz

Légrádi Eloise üzente 9 éve

Ismét a történelmi múlt egy darabkájával indítasz, de a mondanivalója minden korra igaz. Szerintem, most Béla költői kérdésére egy válasz: igen.

Válasz

Gráma Béla üzente 9 éve

Sajnos valóság! Balkáni politika! Ma is követelünk,már nem szabad szombatot, hanem szabadságot, egyenlőséget és emberséget!Vajon ez így lesz a világ végezetéig?

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Kíváncsi vagyok, mi lesz az a kellemesebb téma, nekem ez is nagyon tetszett. Munkahelyi életkép, ahol meg kell küzdeni az elismerésért, megbecsülésért, egyedi humoroddal körítve. Ha jól látom, ez még teljesen új történet. Sok sikert hozzá!

Válasz