bostone bostone üzente 9 éve

Első nekirugaszkodásra, tulajdonképp, nincs mit szégyenkeznem. Picit sajnálom a belefektetett munkát és vesződséget, mert akartam, hogy jó legyen, de úgy jártam, mint az egyszeri ács, aki gerendát kezdett el faragni, és végül fogpiszkáló lett belőle.
Sajnos, nem tudok mit feltölteni egyelőre, ezzel a "művel" debütáltam.
Ha időm engedi, összehozok valami rövidebbet, egyszerűbbet.
Annak, azért örülök, hogy a humormorzsákat fel lehetett fedezni.
Azt, hogy több síkon mennyire működik egy alkotás jól példázza talán, a Gladiátor. Amikor bemutatták, mindenki az akciót minősítette benne, holott számomra, a kor egyik legdurvább médiakritikájaként jelent meg.
Köszönöm annak, aki velem tartott!
Köszönöm, hogy véleményetekkel hozzájárultatok az épülésemhez!
Jó kis kaland volt.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 9 éve

Nos az epilógustól függetlenül , mondanék még néhány szót:Végig nézegetem a címkézést , hogy ponyva. Való igaz hogy a ponyvára rásütötték , hogy olcsó értéktelen - pedig egyáltalán nem az. Annak idején a abban a fatengelyes világba rengeteg ponyvát olvastunk. Nem állitom , hogy egytől egyig mindegyik maradéktalanul jó volt vagy tetszett. De azt állitom , hogy egytől egyig mindegyik olvasmányos volt. Ha emiatt soroltad a ponyvák közzé akkor megállja helyét. De ez attól több! Egyébként Rejtőt annak idején csak ponyvafüzetekben adták ki, és rongyosra olvastuk. A te esetedben ez a hosszú novella valami más - a jelképrendszere miatt. Ezt a jelképrendszert amit használsz az csak nagyon kevesek által ismert - ergo, kevesen fogják érteni, ennélfogva kevesen fogják olvasni. Persze ez csak az én dilim, de aki komolyan veszi a dolgot az tudja , hogy miről beszélek. Nem tudom mit olvastál tőlem, én a legegyszerübben igyekszem fogalmazni , én nem akarok magasröptű elméletekbe bocsátkozni ,mert az olvasó ezerarcú, és elsősorban szórakozni akarnak. Ez nem zárja ki a magvas értelmes dolgokat. Embere válogatja, de én azt tapasztaltam , hogy az emberek nem szeretika túl bonyolított dolgokat. Mert van ám humorod is - és itt csatlakoznék én is Norberthez, hogy szívesen olvasnék tőled más jellegű írásokat. Üdv.

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Hát igen, elég sok közölni valód volt, úgy látom. Sajnálom, hogy ezt nem sikerült teljesen átadnod. Úgy gondolom, tőlem értőbb olvasóknak is meg fog gyűlni a baja az értelmezéssel. Mindenesetre nekem tetszett a stílus, főleg az, hogy a párbeszédekkel egyszerre tudtad a karakteredet formálni és a cselekményt előregördíteni. Szívesen olvasnék tőled más jellegű írásokat. Ahogy látom, szerencsére te is olvasgatsz, szerintem ilyen tagokra van szüksége az oldalnak!

Válasz

bostone bostone üzente 9 éve

Önnek is, uram! :)

Válasz

bostone bostone üzente 9 éve

Elfelejtettem. Osztrák festő. Hitler...

Válasz

Balogh Zoltan üzente 9 éve

Hüve peyve!

Válasz

bostone bostone üzente 9 éve

A cím unelma, finnül azt jelenti álom.
Akkor írtam, amikor lelőtték az utasszállító gépet ukrajna fölött. Egy Hieronymus Bosch kép jutott eszembe.
Megdöbbentett az eset koreográfiája, hogy hogyan működtetik a közvéleményt.
Nem túl feltűnően az 1900-as évek elejét is igyekeztem bevonni. Az első és második világháború előtti időszakot. Többek között fenntartani egy álomszerű állapotot.
Ezt próbáltam ötvözni egy novellába. Igyekeztem keresztény motívumokat bevonni, hogy egyértelműsítsem, de sajnos rájöttem, hogy a motívumrendszer nem minden esetben egységes, tehát valószínűleg ezzel mellélőttem.
Miklós ébredése, nem szimplán a test ébredését jelzi, hanem a szellem ébredését.
Valaki, azért valaki, mert Miklós nem ismeri fel azonnal az új rendszerben a kedvesét. Pillanatra idegen.
Skorpió: A halálos fullánkú állat a kín, a halál, a gonosz, a hamisság, hűtlenség és árulás különleges jelképe. (Magyar Katolikus Lexikon)
Disznó: Alacsony gondolkodás képe, a tisztátalanság és mértéktelenség jelképe.
Miklóst a malacfejű portás kéri számon. (MKL:)
Nikolaiták: Egyes kutatások szerint valamilyen gnosztikus szekta tagjai lehettek, akik a tudást (gnózist) tartották fontosnak, nem a cselekedetet, s ezáltal magukat az üdvösség szempontjából mások fölöttinek gondolták. Az elnevezést ebben az esetben egy Nikolaosz nevű vezetőtől származtatják. Ez nem bizonyítható.
Nikolasz - Miklós.
Miklós lenézi a megtévesztett társadalmat, akiknek ő gyártja a valóságot, a saját valóságukat.
Amikor Miklós a zenészt eltávolítja, nem a saját kedve szerint teszi. A kultúrát és gondolkodást meghatározó testület, nem engedheti, hogy valaki szabadon, ellenőrizetlenül zenéljen, alakítsa a hallgatók tudatát.
Az "embereknek, akikkel találkozik a novella során, testi hibával, degenerációval rendelkeznek. Amely eddig nem tűnt fel a főhősnek.
A továbbiakban, ezt a helyszínt, illetve helyzetet igyekeztem felvázolni és ismertetni Miklós munkássága jellegét, lényegét.
Bianka: Fényes, ragyogó, fehér.
Biankó: Kitöltetlen csekk, váltó vagy egyéb okmány.
Sára, ellenálló vagy terrorista. A fejezet folyamán kiderül, hogy a célpontjait nem saját terv alapján választja ki, hanem részét képezi a gépezetnek, ennek ellenére hisz a meggyőződésében.
Schneider: szabász.
Franz Reichelt: osztrák származású, Franciaországban élő szabómester volt, aki saját fejlesztésű ejtőernyőjével leugrott az Eiffel-torony alsó szintjéről, és szörnyethalt.
János és Miklós párbeszédében csúcsosodik ki Miklós kétkedése. Az ébredés a vakító fehérségből.
Utolsó előtti fejezet: Álomjelenet (Dali hatás)
A nővér és a beszélgető tereptárgyak az álomképet hivatottak erősíteni.
A tv-s kommentárban kívántam egyértelműsíteni a képet.
Vali halott, azért nem éri el telefonon Miklós egész nap.
Andi és János magas pozíciót töltenek be állami szervezeteknél. Az ügynökség nem reklámügynökséget takar.
Sára tv-s személyiség, az ő csapata követi el a merényleteket, amelyeket ő kommentál. (A hatalom fegyvere mindkét irányba, a megtévesztés eszköze. Média.)
Ezen a ponton utaltam az érzésre, ami a repülőgép lelövésénél átfutott rajtam.
Miklós vezetékneve Másik...
Aki, az ágyon fekszik, mi vagyunk. A skorpió úgy viselkedik velünk, mint régi barát, holott az ő mérgétől élünk kábulatban.
Utolsó fejezet: epilógus.

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Huhh, bocsánat a helyesírási hibák miatt! Még csak most keltem fel :)
Szóval én meg néztem volna az említett filmnek egy továbbgondolt változatát, részben ilyennek tartom a te novelládat, de ha ennek szántad, akkor azon még van mit csiszolni, hogy ez az olvasónak is átmenjen. Valamint a kérdéseket megmagyarázatlanul hagytad, amit szintén kifogásolok. Valóban állnak felettük? Ha igen, ki?

Válasz

bostone bostone üzente 9 éve

Abszurd, valóban. A szándék is ez volt.

Miklós és Vali jelenete külön fejezet, csak egyben tettem fel.
"felnyalábolta Valit és az ölébe ültette, miután elfoglalta a széket"

Ez a vége a történetnek.

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Elérted, hogy érdekeljen a folytatás, ezért már korán reggel elolvastam az egyben feltöltött részt :) Ugye ez lenne a vége?
Annyit tudnék mondani, hogy zavaros, kétszer még el kellene olvasnom, és akkor sem biztos, hogy tudnám, mit olvastam. Én titokban reménykedtem, hogy a sci-fi-s elemeket csak megszellőztetted, és a végére meglepsz egy teljesen hétköznapi magyarázattal.
Itt például, amikor az öreg Miklóstól indul a cselekmény nem ártott volna jelezni, hogy az elkülönülő szál a többitől, mert így egybefolyik. A legelső női karakteert sem értem, miért Valaki? miért nem az egyik nevén nevezett? van belőlük éppen elég :) Ha viszont az egyikükre gondoltál, akkor nem kellett volna a névvel játszani.
Mivel véleményt vársz, leírom nekem mit mondd így, de ez nem mérvadó, mivel csak egy amatőr vagyok, mind írás, mind véleményezés tekintetében. Említettem a sorsügynökség című alkotást, aminek a filmváltozatát láttam, és annyi maradt meg bennem, hogy az egy kiaknázatlan lehetőség, elromantikázták ezt a nagyszerű témát. Nem tudom, hogy helyes-e ahhoz hasonlítani az írásodat, de szerintem valami hasonló az te ügynökséget feladata is, bár ezekkel a robbantásokkal jól bekavartál. Arra is gondoltam, hogy valahogyan ők írják a jövőt, Miklós aggodalmaskodik, mert a főnökök "kiszállnak", ezért a végén kiiktatják. Szerintem a főnökök nem szálltak ki, és Jánosnak adják végül a pozíciót. Vagy pedig B változat: A főnökök kiszálltak, mert tudták, valami balul fog elsülni - robbantások - és hátrahagyták a személyzetet, Miklós pedig áldozat lett végül.
Fülüsleges tovább elmélkednem, mert ez csak találgatás. Kíváncsi vagyok, hogy mit akartál közölni :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 9 éve

Térben és időben rapszódíkus változások - nem minden esetben értem a csapongást - visszatérnek a mellék szereplők ugyanabba vagy más szerepkörben, elfekvő de kirándulni vágyik, Vali lehuppant Miklósról , lehet hogy elnéztem mert nem tudom ,hogy mikor huppant rá, és azt sem érdemes volt neki ráhuppanni. Szóval ez a rész tejesen elment abszurdba, ami nem lenne baj, de az ilyen gyenge felfogású olvasót mint én vagyok, nem hozott különösen lázba. Üdv . Olvasom!

Válasz