Peter Smith üzente 10 éve

Igazat adok, így nincs miért szólnom. Az már tényleg megfogalmazódott benne, hogy újra írom,vagy legalábbis át. Mondtam, hogy nyugodtan felhozhatsz példának, és ezt nem irónikusan gondoltam :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 10 éve

Jobban belegondolva inkább csendben maradok, mielőtt még tovább rontok a saját helyzetemen! :D (Ilyenkor ám nyugodtan rám lehet szólni, hogy járatom a számat... :D :D Legalább előbb észreveszem!)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 10 éve

Arról már én gondoskodtam Kate, külön szerződést is kötöttem, hogy elkerüljem pereket, jogosulatlan termékhasználat vádjával :)

Péter, kérlek ne értsd félre, nem ezért szóltam, hogy újból "leszóljam" és emlékeztesselek, hanem ha már megemlítelek, akkor tudjál róla. Így elkerülhető a "Áhh, ezt úgyse olvassa, akkor itt nyugodtan írhatok róla akármit" szituációt. (Volt már ilyen eset, ezért is teszek óvintézkedéseket :D)
Befejezésnek jó befejezése volt, ne csüggedj emiatt! Közel sem volt csúnya :(
Csak annyit írtam, hogy nem volt kellő felvezetés, ami megmagyarázta volna a hirtelen hangulatváltást.
Összességében nem a befejezéssel, hanem szerintem csak annak a felvezetésében voltak hiányosságok, kimaradt pár lépcsőfok.
De ettől még magában a lezárásokban nem vagy rossz! :)

Válasz

Peter Smith üzente 10 éve

El kell ismernem a befejezés nekem nem az erősségem. Talán a felvezetés, vagy magát a történetet tudom vezetni (immel-ámmal!) A Géplélek az valóban csúnyán lett befejezve, elképzelhető, hogy újraírom az egészet, és megnyújtom a történetet is
(Csak ha már témánál jártunk, gondoltam írok már én is pár sort, egyébként ha jó példa bármire is bármely művem, nyugodtan lehet "reklámozni") ;)

Válasz

Kate Pilloy üzente 10 éve

én meg értesítem a lego-kockákat!!!!! :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 10 éve

csak azt nem értem, mi baj van a piros legotorony tetején a kékkel. Azt legalább látják a repülők! :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 10 éve

Bár nehéz elismerni, de ha az író egy ütős befejezést akar, akkor minél több oldalt ír meg a regényből, a legvégénél annál jobban meg lesz kötve a keze. Mindig illeszkedni kell az adott atmoszférához.
Most nem sértésből, de felhozom Peter Géplélek c. művét. Történet? Emberiség nagyrészt kiírtva, robotok uralkodnak, a világ romokban, és mindezt egy idegen faj ténykedése miatt. A tetőpont? Az eddig meggyőzhetetlen főgonosz ad egy új esélyt az embereknek, ( miután a faj 80%-át kiírtotta, elvétve a diplomácia legkisebb formáját is) miután egy robot érzelmeket mutat.
Szép befejezés, nem azzal volt a baj. Jól meg volt alkotva, a lezárás is érzelemdús volt, csak a hirtelen vett idealista megoldás nem illett az eddig felépített apokaliptikus képbe!

Ha egy olvasó vesz egy horror regényt, azzal a szándékkal, hogy most egy tök jó vérfürdőről akar olvasni, akkor szó szerint felgyújtja a könyvet, amikor meglátja, hogy a főgonoszt megváltotta a barátság ereje.

És ezzel lényegében meg is határoztam eddigi kritikáim forrását :D

"Norbert visszanéz az eddig leírtakra.
- Na tessék, én meg itt közben órát tartok! - nevet fel hangosan."

Válasz

Ócsai Norbert üzente 10 éve

Sajnálom Kate. :( Megírhattam volna úgy is, hogy egy boldog, tökéletes Happy End lesz a vége, de ezzel az egész történetet ástam volna maga alá.

Egész eddig arról szólt a cselekmény, hogy mekkora veszélyben is vannak a főhősök, hogy menekülnek, kétségbeesés van, ráadásul az ellenfél is egy kegyetlen, hidegvérű csapat. Ha mindezek után, a főhősök beszlalomoztak volna a gonoszhoz, hogy aztán ezrével aprítsák az ellenséget, s győzedelmeskedjenek, akkor az egész eddigi karakterizációt dobtam volna a kukába. "Miért nem tették meg eddig?" szólal fel ilyenkor a kérdés, mikor az olvasó látja a könnyű győzelmet. "Miért menekültek, ha gond nélkül nyernek?" egy másik gyakori feltevés.

Ezért van az, hogy gyakran nem megfelelő a befejezés, mert az író vagy úgy vet véget a mesének, ahogy az neki ideális, vagy úgy, ahogy az elvárásoknak megfelel, s így gyakran az egész eddig felvezetett történet egyszerűen feleslegessé válik. Mintha piros legókockákból felépítenél egy tornyot, s a legtetejére egy kéket tennél.

Válasz

Kate Pilloy üzente 10 éve

Na jó, a zsebkendőmet visszateszem a zsebembe. Azért fél percig gondolkoztam Karma Bácsin, de rádöbbentem, hogy ismerem, tudom, kiről beszélsz. :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 10 éve

Szerintem azért lehet már érzékelni, hogy ez valójában a konfliktus tetőpontja. A veszély valódi, nem lehet előre megjósolni, hogy most mi fog történni, mert a pillanat hevében az események (és az emberek is) kiszámíthatatlanná válnak.
A feszültség tapintható, valóban lehet aggódni, izgulni, hogy a következő bekezdésben mi fog történni. És vajon a sztori hogyan fog egyáltalán lezárulni?


Persze, nem azt mondom, hogy minden történetet háromszor is gyomorszájon kell vágni, hogy élvezhető legyen, de itt, ehhez a műfajhoz az ilyen sötét tónusú befejezés illik, hogy megtartsa a hangulatot.

Annyi azonban minden végnél közös, hogy nem szabad pár bekezdés alatt eljutni a tetőpontig és aztán összegezni, hogy mi történt, hanem szépen, óvatosan felvezetni az eseményeket. Mindig egy-egy lépcsőfokkal emelni a téten, hogy aztán a tetőpontot elérve minél kielégítőbb, minél élvezetesebb megoldása legyen a cselekménynek.
Itt például Vargas kapott nagy szerepet, a brutalitására és az embertelenségére fókuszálva, hogy az olvasó minden eltelt mondat után egyre jobban várja azt a pillanatot, amikor Karma Bácsi utoléri a gonoszt.

Válasz

Kate Pilloy üzente 10 éve

Én ezt találtam hibának:
elérte a középcső, a holttest csípője mellett lévő mélyedést,
- Csak figyelj! – monda,
mi tévő legyen
amelyett meglátot
még egy utoljára
Elhessegette a jelenleg nem kellő gondolatokat (a többit gondolom érted, de ebben a mondatban az a "kellő" nem tetszik :) )

Zsolt - úgy tűnik - nem veszi feleségül Ágnest és így nem olvasunk love storyt. Tudomásul vettem :(

Válasz

G. P. Smith üzente 10 éve

Tényleg pörgős rész volt, most a szófordulatok sem tűntek túlcicomázottnak. Egy hibát találtam benne, de elveszett.... nem találom:S

Válasz

Ócsai Norbert üzente 10 éve

Ennyire tartalmas rész régen adatott meg az Óceán Lángja háza-táján! Akárhogy is, ha eddig nem, most már tuti, hogy mindenki tisztában van vele, itt nem babra megy a játék!

A gonosztevőknél általában vagy egy pont, amit miután átlépnek, már semmi sem képes őket megváltani. Szerintem Vargas ezt nemhogy egyszerűen átlépte, egy Forma-1-es kocsival szelte át csúcssebességgel! És még javában nyomja a gázpedált, miközben őrülten röhög a volán mögött!

Válasz