Gráma Béla üzente 10 éve

Elolvastam az írásodat is és a hozzászólásokat is.Nagyon sok hasznos tanácsadás volt.Ami írásod elejét illeti sok az ellentmondás.Képtelenség,hogy valaki nagy dohányosnak mondja magát és az irodában nem dohányzik,szavaiddal élve egy szálat sem.És otthon halomra szívott csikk mellett nyugodtan alszik.Én is rengeteget dohányoztam,de a szobában ahol aludtam nem volt helye hamutartónak,mert csupán egy csikk,ha ott van annyira szennyezi a levegőt mintha egész éjjel dohányoztál volna.(Na de ez már tanítómese)Másik dolog,a vért nem lehet lenyelni,mert a gyomor azonnal visszalöki,nem szenvedi a vért. Ami a szerkesztést és fogalmazást illeti,az irodalomelmélet valóban síkra száll a kötőjelekkel való kezdés ellen.De ha már úgy van,mindezt nem tudta a nagy Móricz Zsigmond is?Olvass tőle és meggyőződsz,és nem veszít irodalmi értékéből,amiért a mondat elején "és" vagy"de" van.A tőmondatok sem minden esetben fárasztóak.Olvass Hemingwaytől és meggyőződsz,mert ő nagyon sok esetben tőmondatokban írt.Nekem fárasztóbb Faulkner,akinél egy mondat az oldal közepéig nyúlik.De hát ez a két véglet.Próbálj beilleszkedni a "kerékvágásba",de ne add fel saját stílusodat.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Veled értek egyet, nekem furcs úgy kezdeni a mondatot.

Elhiszem, amit Eszter és Tibor mond, és írjon csak mindenki úgy, ahogy jólesik!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ennyi. :)

Válasz

Tövisi Eszter üzente 10 éve

"A szóbeli kommunikáció során teljesen természetes a kötőszóval való mondatkezdés, és az írásbeliben is, ha a mondat úgynevezett szövegmondat, tehát az előző mondathoz kapcsolódik, vagy ellentétes viszonyban van vele."

e-nyelv.hu


Csak utánanéztem, mert én is kezdek kötőszóval mondatot. És nem is ritkán. :)

Válasz

juhasz aron üzente 10 éve

ohh
beleolvasás után úgy érzem, hogy az első kb tíz mondtat lehetne kettő

Válasz

juhasz aron üzente 10 éve

szerintem meg nem lehet, illetve lehetni lehet, de nem helyes.
a de éppen, hogy az elötte lévő tagmondatra hivatkozik
de-vel szerintem akkor lehet mondatot kezdeni, ha pl egy párbeszédben ellenkezni akar az elhangzottakra
helyette lehet szinonimákat használni, vagy valami ilyesmi. azonban lehet, hogy nem jól gondolom :p

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ha lehet, ne kezdjünk de-vel, és-sel mondatot. DE rágörcsölni nem szabad, ha éppen úgy jön ki, nyugodtan lehet. Ahogy háttal is. :) (bár ezt inkább csak párbeszédben) Falra mászok az olyan szövegtől, ahol azt érzem, hogy az alkotója szándékosan keresi a szinonimákat, vagy éppen átalakítja úgy a mondatot, hogy ne az elején legyenek az említett szavak.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

András, hogy lenne az?
Ahogyan éssel nem kezdünk mondatot, ugyanúgy az azonban, viszont, illetve szavaknak sincs semmi keresnivalójuk a mondat elején, és a de is az összetett mondat második felére való!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Lényegében nálam nem történik semmi... általában. A tőmondatok fejben jól hangzottak, de tényleg nem lett túl jó, ezen mindenképp javítok :)
A tőmondatok miatt van szerintem a sok szóismétlés is.
Köszönöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Egyetértek az előttem szólókkal, azzal a különbséggel, hogy nekem a végére sem indult be. Sokat kell még fejlődnöd. Látom a kísérletezési szándékot a rövid mondatokkal, nyilván a feszültséget akartad velük fenntartani, de önmagukban nagyon zavaróak. Jók a rövid mondatok, kellenek, de itt hiányzott az egyensúly. Rá kell érezni.
Én csak azt tudom javasolni, olvass sokat. Főleg elismert íróktól, akiktől lehet tanulni. Figyeld meg, ők hogy csinálják, miképp tartják fenn az érdeklődést, aztán gyakorolj, minél többet.

Válasz

Kovács András üzente 10 éve

Az munka! Nem vagyok dohányos, nem értek hozzá, de az a cigi, amit este szívtál és még másnap délután is parázslik, az biztos egy átkozottul jó cigi lehet.

Csak egyetérteni tudok Daniellával. Az eleje tényleg uncsi volt, csak annyi maradt meg belőle, hogy alvás, hamutál, füst. Aztán később is voltak részek amiket átugrottam, de izgalmas témát választottál, az tuti, csak valamivel még érdekfeszítőbbé varázsolhatnád.

Daniella: én egy csomószor kezdek "de'-vel mondatot. Azt mondod, az nem frankó?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Akkor pár észrevétel:
"hajazott az érzés" ?? mást írnék helyette (tudom, mit jelent)
"Hányingerem sem volt. Csak fáradt voltam. Felültem az ágyon. " Nagyon sok az ilyen rövid mondat, ami szaggatottá teszi a szöveget, nem túl jó így olvasni, ráadásul pl. "de"-vel nem kezdünk mondatot!

"Vasárnap volt, mert..." egy mondat múlva megint: "Vasárnap volt, vasárnap délután." Szóismétlés, ilyen is sok van a szövegben.


"még mindig parázslott az egyik szál".... "Felvettem a szálat, majd"
"Kifújtam a füstöt, aztán elnyomtam a szálat." milyen szálat, szalmaszálat? :D (jó tudom, hogy cigaretta, de akármilyen szál lehetne, ha nincs odaírva, nem?) Szóismétlés, szál, szál, szál, írhatnál helyette mást, és akkor esetleg kiderülne az is, hogy cigaretta az a szál.

A történet eleje unalmas volt, komolyan küzdöttem, hogy végigolvassam. Mivel a leírások is többnyire tőmondatokból álltak, semmi élvezet nem volt az elején, abban, hogy valaki felkel, aztán cigizik, aztán este lesz, és lefekszik. Írod ezt jóóóó hosszan. A vége felé kezdtek felpörögni az események, vagyis inkább úgy mondanám, hogy volt valami történés, mintha ekkorra lendültél volna bele igazán az írásba.

Jó lesz ez, csak gyakorolni kell! :)

Azt azért javasolnám, hogy adj címet az írásoknak, akármilyen nehéz is, azért próbálkozz!

Válasz