[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm, hogy ilyen hosszan kifejtetted a véleményed, és örülök, hogy te is hasonlóképpen gondolod. Minél erősebb a hang, annál jobb.

Válasz

Sz. Kovács Péter üzente 10 éve

Kedves Tibor! A Jóisten áldjon meg ezért a publikációdért, olyan kérdéseket boncolgatsz, amelyek egészen közel állnak hozzám, és amelyeket én is szívesen ízlelgetek. Fantasztikus gondolatmenet... Aki ezekre a kérdésekre válaszolni tud, az előtt megemelem a kalapomat, mert erre átfogó, mindent érintő választ ember nem tud adni.
Érdekes ez a gyermekvállalás téma, és az is, hogy kettős mérce van Magyarországon. Ahogy itt olvastam, hogy a cigányokat hogyan nevelik, állam bácsi majd eltartja őket, elég érdekes a dolog... Mindenesetre egy ismerősömnek négy gyermeke van, és igényelt ő is némi pénzt, kapott is adómentességet, de finoman a fülébe suttogták, hogy azért nem kap valami sok pénzt, mert magyar... Ez a helyzet MAGYARországon, hogy a MAGYAR nem kap pénzt! Ez csak az én véleményem, az a helyzet, hogy én elzavarnám a cigányokat innen, rasszizmus nélkül, mivel én azon az elven vagyok, hogy nem kell nekünk eltartani senkit.
Az emberek gondolkodásával baj van, szépen leírtad, egyet is értek vele. Hatalmas bajok vannak itten, kérem tisztelettel, úgyhogy befejeztem mindennemű vitát másokkal, évekig csépeltem a szavakat, kocsmában, fórumokon, elég volt. A lelki dolgok ma háttérbe szorulnak, a szeretetről csak beszélnek, pedig erről nem kéne beszélni, ezt érezni kéne; aztán ma már ciki magyarnak lenni, ma már azt szoktam mondani, hogy merjünk magyarok lenni!
Osztán, lábbal tiporják a keresztény értékeket, no nem azt, amelyet ma hiszünk kereszténynek, hanem a néhány száz évvel ezelőtti kereszténységet, amely még az Egységről szólt. Ma már nem divat a házasság, sőt, a liberális gondolkodás szerint nagyszerű dolog a melegek kapcsolata, és nem kellenek gyerekek, nem kell vallás sem, és jól sem kell keresned! Ezt indirekt népirtásnak is lehetne nevezni, de ugye, ez manapság összeesküvés-elméletnek minősül, ha még folytatnám, akkor anitszemitának is tarthatna bárki, de inkább befejezem! Senkit sem utálok, senkit sem akarok megsemmisíteni, csupán egy tiszta Magyarországot szeretnék, Kedves Tibor, gondolatmeneteden végighaladva, arra gondolok én, hogy a megoldás az emberek lelkében keresendő: legyünk éberek! ;)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 10 éve

Ígérem , hogy utólsó hozzászólásom ehhez a témához: Az a pár , amelyik kettőnél kevesebb gyereket nevel, az még saját maga helyébe sem állitott, új életet. A szaporulatot a harmadik gyermek képezné , ha megszületne és felnevelnék a maga és a társadalom számára!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Igazad van, és sokan élnek is albérletben és azért születik gyermek Magyarországon így is. Csak azt írtam le, mi rombolja a gyermekvállalási kedvet.
Ezek valahol kifogások... hiszen, ha valaki annyira szeretne gyereket, akkor úgyis vállal.
Csak, gondolj bele, ha valaki albérletbe megy, lemondhat mondjuk arról, hogy spórol a saját lakásra, mert vagy az albérletet fizeti, vagy félre tesz. Az albérlet meg olyan... nagyon ki kell azt is fogni, hogy jó legyen.

Ha valakit érdekel még ez a téma, ajánlom ezt a friss cikket:
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-kisbabaknak-nincs-kedvuk-megszuletni-hanyatlik-a-szuletesszam-408008

Válasz

Balogh Zoltan üzente 10 éve

J.F.Kennedy-nek volt egy mondása:Ne azt nézd, hogy mit adott neked a Haza, hanem azt , hogy mit adtál Te a hazának!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kate, így van, mélységesen egyetértünk. Bárcsak egyre többen így látnák, és tennének is az ügy érdekében...
Köszönöm a felkiáltást! :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 10 éve

Nahát, micsoda téma! :)

Igyekeztem végigolvasni a kommenteket is. Én azt gondolom, hogy ha kifogásokat találunk, miért ne vállaljunk gyermeket, akkor temethetjük is az európai kultúrát, demokráciát, vallásszabadságot. Szükséges, hogy vállaljunk minél több gyermeket! Ők azt teszik és egyre többen vannak!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Én a legfőbb problémát mégiscsak az emberi gondolkodásban látom. Olvasom itt a lakáskérdést... Nyugaton divat albérletben lakni. Mi abban a rossz? Szerintem az emberek csak rágörcsölnek a hülyeségeikre, saját lakás, kocsi, karrier, egyebek, és ez meglátszik a viselkedésükön: idegesek, nem tudnak úgy igazán szeretni, ami a másik probléma. Hogy hány embernek nincs munkája, azt nem tudom, viszont énszerintem aki akar, tud azért dolgozni. Hogy nem álommeló? Lehet. Nem fizetnek százezreket? Lehet. Na és régen nem voltak szegény emberek, családok? Én a mai társadalomban ha szétnézek, nem azt látom, hogy hatalmas szegénység lenne (bár volt, van, lesz is, ez tény), sőt, az emberek inkább pazarolnak. Miből?
Persze, sok probléma van, amit nem említek a cikkemben (éjszaka írtam, nem is jutott eszembe minden, csak gyorsan leírtam a gondolataimat), szerintem mégis a legfőbb baj az emberek negatív hozzáállásával van. Azzal, hogy azt vallják, szar az egész, minek változtassak? A legnagyobb baj, hogy egyre többen állnak így hozzá... Pedig az élet pozitív dolog, még a maga negativitásával együtt is.

Zárszóként még egy idős portásbácsi véleményét hadd osszam meg. Régen látott már, és megkérdezte tőlem, nem nősültem-e még meg. Erre mutattam neki, ujjaimat összedörzsölve, hogy nincs rá pénz. Mire ő azt felelte, nem az kell hozzá.

Köszönöm, hogy olvastátok, és örülök, hogy leírtátok a gondolataitokat, tanulságos volt.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 10 éve

Több mint negyvenkét éve élek házasságban , és még sohasem vert meg a feleségem , igaz én sem őt-- azt hiszem , mostmár kihúzzuk végig. DE ehhez kell egy adag TOLERANCIA.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 10 éve

Az én első gondolatom is az volt, ami Zoltáné: a szabadosság.
Hosszútávon bárki mellett nehéz, de szerintem nem könnyebb a sok rövidtáv sem. Így is, úgy is kiég a szerelem egy idő után, de az ember társas lény, nem jó egyedül. Meg kell tanulni szépen szeretni. Szerintem túl sok amerikai filmet nézünk, elbolondít mindenkit a hamis illúzióival. Na mindegy.

Válasz

G. P. Smith üzente 10 éve

Ez valóban összetett kérdés és probléma, ahogy már Daniella is kifejtette előttem. Nem könnyű a mai világban fiatalnak lenni, hitel nélkül házat stb megteremteni, hogy elmehessen az ember otthonról. Én ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert mi nagymamámhoz költöztünk a férjemmel, és így ő házát kezdtük el felújítani lassanként, hitel nélkül. Viszont itt vagyok 31 évesen és még nincs gyerekem...(ami remélem hamarosan megváltozik). Erről az egyik roma tanítványom jut eszembe, aki közölte velem, hogy mit akarok én, ennyi idősen már nem szülhetek 3 gyereket, kevesebbet meg nem érdemes, mert kevés rá a családi pótlék... őket már így nevelik! Nekik nem gond 14-15 évesen megszülni az első (volt pár nyolcadikos tanítványom, aki hatalmas hassal magántanulóként vizsgázott), hogy mire? Arra nem gondolnak, mert majd az állam úgyis eltartja őket, vagyis MI, dolgozó emberek...ha meg még mentálisan sérült is, annál jobb! még több pénz jár érte. Bocsánat, de ezek engem mindig felbőszítenek! Hova tart a világ? Mi lesz így velünk és majd ami gyerekeinkkel? Hogy nem késő-e még? Nem tudom...

Válasz

Balogh Zoltan üzente 10 éve

Valóban aktuális a téma: A fejlett országokban sincs a saját nemzetből szaporulat. Ez világjelenség. Nem a nő , és nem a férfi a hibás, hanem a rosszul menedzselt társadalom, a szabadosság. Amikor a szeretkezés már egyáltalán nem a fajfenntartásról szól ,hanem művészeti téma képzőművészet: akt, film: pornó filmek,szinházművészet irodalom:pucérkodás a vele való trágárkodás. Talán a zene az egyetlen ami kivűl tud maradni ezeken kisiklott dolgokon. Nekem három gyerekem van, de már csak két unokám, a két lányomtól. A fiam nem nős ,ha kérdezik miért?- azt mondja: Tanári fizetésre nősüljek?
A cigány kérdés egész más--a cigányoktól elvette az ipar azokat mesterségeket , amihez valóban értettek, és szivesen művelték. A kommunizmus meg megfosztotta embereket az egyéni gondolkodástól , és az egyén saját magáról való gondoskodásáról. A mai kilátástalan instabil helyzet meg nem ad perspektivát sem idősebbnek sem fiatalnak. Nem beszélve arról , hogy az egyén magasan előbb valónak tarja a maga kényelmét, mint egy család problémákkal tarkitott fenntartását. És persze vannak egyébb tényezők, van aki három négy helyről kap jutatást, munka nélkül , apénz messze nem oda kerűl ahol azt megtermelik, van minimál bér , de nincs maximál bér.Egy a napokban nálunk megjelent statisztika szerint, egy veszteséges cég igazgatójának annyi a jövedelme 1 óra alatt amenyiért egy átlag munkás egy hónapig gürcöl. Mert az igazságos elosztást még nem találták fel. És még valami akinek nincs gyereke , vagy csak egy van az nem látja a gyerekekben csak aproblémát , pedig rengeteg örömet is tudnak okozni!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ha csak ennyi lenne a probléma!
Kicsit hiányolom a cikkedből még a miérteket, mert ez, hogy nehéz valaki mellett megmaradni hosszútávon, nem elég ok arra, miért születik egyre kevesebb magyar gyerek.
Először is, nem igazán van a fiataloknak olyan lehetőség, amivel lakáshoz tudnak jutni. Igaz, ott a szocpol, ami olyan, mint a mese eleje, hol volt, hol nem volt, de még ez édeskevés, kell hozzá hitel, és hopp, már az elején el van adósodva az ifjú pár. Mert azt lássuk be, nagyon kevés olyan család van, ahol van annyi pénz, hogy ne kelljen hitelt is felvenni.
A másik ok szerintem, hogy nem látják az emberek biztosítottnak azt, hogy a megszületett gyereket fel is tudják nevelni. Olyan a mostani helyzet, hogy a csőd szélén az ország, a minimálbérek a bányászbéka feneke alatt valahol, nem csoda, hogy kevés gyerek születik. Hiába mondják a politikusok, hogy fejlődik a gazdaság, meg munkahelyeket teremtenek, a valóság az, hogy nagyon sok embernek nincs munkája, menekülnek külföldre az emberek.
A harmadik ok az emberek fejében van, ahogy te is írod, de van még ezen felül is valami.
Olvasom, hogy szidják az emberek azokat, akik egy gyereket vállalnak, hogy miért csak annyit, biztos az van a háttérben, hogy az anyuka vigyázni akar az alakjára, azért nem szül, meg az egyke gyereket kényeztetik halálra.
Máshol meg azt olvasom, hogy minek szül az ember lánya hármat is, ha utána nem tud nekik mindent megadni. Vagyis, olyan felemás helyzet ez is, ha sok gyerek van, az a baj, ha kevés, akkor az.
És még mindig nincs vége az okoknak, nagyon sokan!!!!! mondják azt, hogy a Föld túl van népesedve így is, nem kell annyi gyerek. Ezt konkrétan onnan tudom, hogy a Nők Lapján volt egy ilyen fórumtéma, és hiába magyarázza az ember, hogy de Magyarországon más a helyzet, egyszerűen fújják azt, amit beléjük beszéltek.

Azok meg, akik iskolázatlanok, lopásból és egyéb ilyesféle ténykedésekből tartják el a családot, szülnek rakásra, őket nem érdekli se a politika, se a gazdasági helyzet, hogy nincs munka, az főleg nem, szóval tényleg a felé tart az ország, hogy hamarosan a kisebbség lesz a többség.

Válasz

Gráma Béla üzente 10 éve

Írásod nagyon aktuális és figyelmeztető,mert valóban a változásnak romboló hatása van.Mi a párommal negyvenegy éve vagyunk együtt és türelmetlenül várjuk az idő telését,mert az ötvenedik házassági évfordulóra az önkormányzat megajándékoz ötszáz lejjel.(NA EZ VICC VOLT,MERT KI TUDJA MEGÉRJÜK-E) Viszont az valós helyzet,olvastam egy szociológus tanulmányában,hogy Romániában és Magyarországon,ha így halad minden a cigányok annyira elszaporodnak,hogy ők lesznek a többség nemzet.Szerencsére én azt már nem érem meg!

Válasz