Ócsai Norbert üzente 11 éve

A fejezeteknek ott a legjobb elhelyezni, ha csak 1 Történetszálad van, ha valami új dolog lép be, vagy valami lezárult. Például az is tökéletes fejezetbefejezés lenne, mikor Mala Strana meghal és Csengét elviszik a mentők. A Kórházi ébredés, a másnap, a felismerés, már egy új cselekmény, új fejezet.

Ha 2 vagy több Történetszál van, akkor ott könnyebb, mert bármikor át tudsz ugrani egyikről a másikra. Amíg valaki csinál valamit, vagy el van foglalva, addig be lehet mutatni, hogy a másik fél milyen kalandokban vett, vagy vesz épp részt. ( Elementek a hősök a boltba bevásárolni, de nem történik semmi izgi, ezért addig megnézzük, hogy Mr. Gonosz milyen tervet eszelt ki mára)


Sokféle indok létezik egy fejezet elkezdésére és lezárására. Én is szoktam ezzel küszködni, nemrég átvettem a Tornádó Völgy történetét és rájöttem, hogy a tervezett 12 fejezet vajnyi kevés lesz. Sorba kell rendezni a cselekményeket, a szereplőket, eseményeket, és ki kell választani a legalkalmasabb pontot egy kis szünetre.
Új téma, Új bekezdés!

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Hmm, én főbb helyszín, vagy időváltásokkor szoktam fejezetet váltani, de nem kötelezően.
Pl a Tornádó Völgyben Lilyék cselekményszála úgy játszódik, hogy a völgy, aztán Risra, majd Aeris, Ter'aer, vissza a völgy, majd újra Risra. Mindegyik 1-1 fejezet, de pl. Ter'aer-ben több fejezet is lesz, mert ott sok időt el fognak tölteni, sőt úgy gondoltam, hogy az Aeris-i eseményeket is kettő szedem.
Aztán ott van a Katona Kölykök, Maverick cselekményszála, ami újabb fejezeteket ad. Ezek Lily utazásai közé vannak beékelve. Amíg pl. Lilyék elhagyják Aeris városát, addig jön egy fejezet a KK-val, majd a következő részben már Lilyék ott is vannak Ter'aer-ben.

Tehát a fejezetek tökéletes időfelszívók lehetnek.

Cselekményszálanként is be lehet iktatni őket. Mindig van egy fonál, amire rátekerednek az események. Pl az Óceán Lángjában volt a 3. Epizód, mikor Tigrislevélen voltak. Ott a cselekmény Tigrislevélhez volt kötve, és az onnan való meneküléshez. Amint le lett tudva ez a fonál és elhagyták a szigetet, le lehetett zárni a fejezetet.

Csengénél pl. az első fejezetnek tuti ott kéne véget érnie, hogy Csenge eltölti az első éjszakát Mala Stranánál. Előbb nem lehet, mert még javában megy az ismerkedés, a történet felvezetése, később pedig már újabb cselekményszál jönne, ahogy Csenge elkezdi az első napját az új életben.

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Ez érdekes kérdés egyébként, mert van itt, aki olyan ügyesen be tud fejezni egy - egy részt, még címet is ad neki, nekem meg egybe volt az egész, egyfolytában az a gondom, hol válasszam szét a sztorit (most is, azért késlekedek). Ezt is meg kell tanulni.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Igen, de azért mondjuk mégis jobb egy cselekményt egyben elolasni, mint töredezve :)
Az biztos, hogy a végjátéknál hosszabb részek lesznek. Még engem is kizökkentene türelmemből, ha a leglényegesebb résznél napokat kellene várni egy 5 perces folytatásig. :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Azt írtam, rövid, de tartalmas, szóval nincs azzal gond, nem mindig a méret a lényeg! :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Megtisztelő Kate, hogy ki is nyomtattad! :D Sajnálom, hogy rövid. A WordPad valahogy mindig átvág engemet! Elhiteti velem, hogy milyen sokat írtam, aztán miután feltöltöm, kiderül, hogy megint csak az oldalsó híroszlop aljáig ér!
Fel nem fogom miért, pedig régóta tervezek egy hosszút! :D

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Amilyen rövid, olyan tartalmas. Bevallom, kinyomtattam, hogy át tudjam olvasni annyiszor, amennyi kellett, hogy megértsem. Ez a kedvencem: "az idő fagyában megdermedt világ"

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Nem, még mindig nem látom :D

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Norbi, ez benézted:D Nem a beszéddel van ott a baj, az persze, hogy kell oda:) A helyesírással...nézd csak meg jobban, amit írtam!:D

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Köszönöm figyelmes tekintetedet Grace!
0: Az ellentét szándékos volt :)
1: Az én megfogalmazásomban jobban illet ez a fajta írás, hisz furcsán hangzana a "...továbbra sem méltatta válaszra ezt a sületlen, tévhihet keltő beszéd". Látod? Mindenképpen kell a "beszéd"-re az a kicsi toldalék, hogy megmaradjon az értelme, mint rendes mondat. :)

1.5: Oppsz! Hoppá! :D

2: ... Ez PICIT átcsúszott a szűrőn, de magam sem értem, hogy miért! :D

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Hoztad a megszokott színvonalat, jók voltak a leírások. érdekes volt Ágnes kis kalandja ezzel a "hanggal" majd a Halállal. Az utolsó mondatban a börtön és kényelmes, puha szavak szerintem ütik egymást.
1. A lány továbbra sem méltatta válaszra ezt a sületlen, tévhit keltő beszédet. - tévhit keltő beszéd...tévhitet keltő beszéd vagy tévhitkeltő, szerintem.
Kiötlötte, hogy ha nem törődik vele, akkor talán végre elhagyja őt és sérült elméje végre egy kevéske békét lelhet. - végre kétszer
2.így jótt tett egy kis kellemes nyújtózkodás a testének. - jót

Válasz