G. P. Smith üzente 11 éve

:) Legalább így bevillant!:)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm Andi! Saját fogalmazásom csapdájába estem. Figyelmeztetésedre nekem is felvillant. Mint például felolvastat. De írás közben meg se fordult a fejemben :(

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Érdekes, nekem 20 éve mondják csak, hogy nem kell mindig szembemenni a tömeggel. De szerintem a tömeg jön szembe velem!

Abba a sivatagba, amit említettél, több irányba vagyunk képesek elindulni. Nem gond ez, pont így jó!

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

fröccsentet az egy ige (mit csinál?, ráadásul műveltető), ide meg egy melléknév/melléknévi igenév kellene fröccsentett - a mondat értelméből kifolyólag.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

"az igaz, hogy nem a térdem alkalmas az írásra, de ez esetben egy feltétele. Adj esetleg egy más megfogalmazást anélkül, hogy körbeírj vagy magyarázz" - pl a térded nagy segítség volt, hogy lejegyezd... stb...

"az utóbbi években megkedvelt pihenő pózomba helyezkedve?" - például :)

"mint az óra mérte idő, és a hozzá tartozó tevékenység, mely szerint" - ez nekem így akkor is furcsa megfogalmazás...

"nem sokan népesítették be az áruház…" - szerintem kell a be, anélkül olyan félnek tűnik az egész

Bocs, hogy így összevissza válaszolok, de ahogy eszembe jutott... A többiben talán igazad van (bár nekem furcsa mindegyik megfogalmazás...)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Én meg köszönöm, hogy rá vezettél, és hogy időt szakítottál rá. Az első két bekezdésen nem lepődök meg, de a többit nagy egyszerűségre törekedve írtam. :) Azt tudom én is magamról (ötven éve ismerem a portékát), hogy ha a sivatagban mindenki ugyanabban a pillanatban el kell induljon valamerre, úgy, hogy egymást ne befolyásolhassák, akkor fogsz látni egy tömeget jobbra menni, és engem balra tartani. Ezt már nagyon megtapasztaltam az életben! :) És nem valami kellemes!

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

László belemehetünk abba a kérdéskörbe, hogy értelmesek-e a mondatok vagy sem. Persze, negyedjére, ötödjére, mondatot mondatra szétszedve mind értelmes, van alanya, tárgya, amit csak megkövetel a haza, de első olvasatra a hosszú, cirádás mondataid egy nagy kavalkádnak tűnnek nekem, amit- mint ahogy ki is hangsúlyoztam - nagyon szépnek találok, csak érthetetlennek. Ezt a bekezdést csak kétszer olvastam el, és nem a szavak értelmével volt bajom:
"Vezeti láthatatlan bábzsinórral, tollhegyről fakadva, lelki tintával. Összevegyül az emlék és a fantázia, kitör a bosszú, netán az öröm. Békétlen szavak ezek, állandó lázongás, végtelen elégedetlenség. Rázúdítja a világ összes arculatát, hogy a pákosztos olvasónak nyújtsa az írói hozsannát. Tentikélő Apollón is felkapja a fejét, hogy lássa az új mese tudora melyik grádicson ül, és a recipék közé, hogyan vegyülnek az ihlet szárnyas nemtői."

ezt többször kellett (nekem):
"Késő délután lévén, a melóban beszerzett fáradtság, az embertársaim hatása az agyamra, melyek mikor egyszerű, mikor bonyolult gyilkos gondolatokat ébresztenek, mindezek lehetséges közrejátszására az idegrendszeremben fellépett egy kisebb üzemzavar, egy el nem törölt hiba."

Persze - ismétlem: nekem - sokkk volt, de én egyszerű ember vagyok, egyszerű szövegekkel, ha beszélek, egyszerű mondatokat mondok. Te nem vagy ilyen, ezt látom a hozzászólásaidból, de mivel én olvastam a te írásodat, gondoltam felhívom a figyelmedet az egyszerű emberek problémáira. Amit Tibor leírt, abban is van ráció, de most a szenvedély fogyasztása, a negyedszeri látogatás utáni magadból kiborulás, és a néma agy már nem számít. Főként azért nem, mert azt írtad: "Jobbá nem szándékoztam tenni, egyszerűen így fogalmazok, de hasznosak az észrevételek, így tudom hol van hiba, vagy máskénti meglátás." Nos, ezek voltak az én "máskénti meglátásaim", és köszönöm, hogy elmondhattam.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Újra köszönök minden véleményt, mindenkitől.
Andi, úgy van, az ekkora-ekkorra egy égbekiáltó hiba! Talpa egyenes és fröccsentet – mi lenne a hiba?
Továbbá nem akarok én semmilyen se lenni, a tárca két külön stílust és írást tartalmaz. Az első két bekezdés akár átugorható – van is egy sor megszakítás. A kettő kötödése, ha valakinek nem jön be, szerintem semmi probléma.
Kate, rámutatnál egy mondatra, amelyiknek nincs értelme. Vagy Andi akár te.

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Előttem már jól kivesézték az írásod, de azért én is megjegyeznék pár dolgot:
1.Ekkora- akkora(méret) teljesen mást jelent, mint ekkorra-akkorra(időben valamikorra)
2.Talpa egyenes és fröccsentet?
Nekem valahogy a bevezető és a szöveg többi része nem illik össze stílusában, témájában...ahogy már előttem Kate is leírta, az a baj, hogy túlságosan pátoszos akarsz lenni és ezért cicerói körmondatokban próbálsz fogalmazni, csakhogy úgy a mondatnak nem lesz értelme. Néha a kevesebb több.
A humort értékelem.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm a véleményeket, és hogy olvastátok. Tibi, tíz dolgot emeltél ki, kezdeném az aljáról.
+A zene hangulata, az erdő hangulata… a zene okozta hangulat, lehet, hogy sablonosan helyes, de nekem eltekerődik mindenféle irodalomtól, vagy eltávolodik, ha maradok a sablon mellett.
+nem sokan népesítették be az áruház… – feltétlen kell a be szócska? Tudok én is így fogalmazni, de valahogy nem áll rá a kezem. Fényesítették a bútort. Fényesítették ki a…
+melóban beszerzett fáradtság. Igen is, meg nem is. Az iróniát emeli, de még más szövegben is meghagynám.
+mint – ez figyelmetlenség részemről.
+az igaz, hogy nem a térdem alkalmas az írásra, de ez esetben egy feltétele. Adj esetleg egy más megfogalmazást anélkül, hogy körbeírj vagy magyarázz
+szenvedélyeim fogyasztásában – erre gondoltam, hogy valaki ezen fennakad, határozottan igazad van, de jól hangzik :)
+és a hozzá tartozó tevékenység, mely szerint ekkora itt és ott kell lennem, – erre nem értem megjegyzésed. Még ha mások tervezése is, akkor is a tevékenység miatt, vagyis a kezdete miatt kell akkora ott lennem. Vagy cseréljem a mely szerint -et mely miatt -ra?
+az utóbbi években megkedvelt pihenő pózomba helyezkedve?
+a szint, nívó – egy dolog, a tekintet, szempont – picit más, de lehet igazad van és az ajánlatod jobb.
+azt mondják – kifejezés nagyobb határozottságra vall. Úgy mondogatják – az csak olyan né, inkább hiányzik a vessző.
Köszönöm észrevételeid, azért figyelek véleményedre.
Jobbá nem szándékoztam tenni, egyszerűen így fogalmazok, de hasznosak az észrevételek, így tudom hol van hiba, vagy máskénti meglátás.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Nekem nagyon tetszett! további jó munkát!

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Amit Tibor irt, az teljesen jogos -- te magad idézted elő a bonyodalmakat, mert még jóbbá akartad tenni, igy egy kicsit túl írt lett egyes részeiben. De hát a jó pap is holta napjáig tanul....

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Szépek ezek a kerek, sokszorosan összetett mondatok, csak néhánynak így nincs értelme. De tény, hogy szépek. Közben megállapítottam, hogy nem tartozom az írótársadalomba az általad említett feltételek szerint. Abban viszont teljesen igazad van, hogy nem lehet egy kényelmes papucsot kapni mostanában, nekem is még a 20 éves agyongyötört van. Tibor hozzászólásával együtt nagyszerű írást alkottatok.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

"Úgy mondogatják ez minden író vágya." - azt mondják, azt beszélik...

"ezen a szinten kétségkívül közéjük tartozom." - ilyen tekintetben, ebből a szempontból...

"az utóbbi évek kedvenc pihenő pózomban" - nincs javaslatom, de így nem jó, szerintem te is érzed.

"mint az óra mérte idő, és a hozzá tartozó tevékenység, mely szerint ekkora itt és ott kell lennem, vagy akkora ezt meg amazt kell cselekednem." - nem a tevékenység szerint kell ekkorra itt és ott lenni, hanem mert te eltervezted, vagy mások eltervezték helyetted

"felsőtestem emeltebb helyzete ne akadályozzon szenvedélyeim fogyasztásában" - először is, szenvedélyt nem szoktunk fogyasztani, csak annak a tárgyát. másodszor: az első szószerkezet felettébb zavaró

"Felhúzott térdem meg kiválóan alkalmas az idiómák papírra vetéséhez" - nem a térded alkalmas írásra

"mint egy halomban." - mind

"melóban beszerzett fáradtság" - beszerzett?

"nem sokan népesítették az áruház helységét" - népesítették be... helyiségét

"kellemes zene hangulatában" - nem a zene hangulatában, hanem a zene okozta hangulatban

Egyébként tetszik a humora, élvezhető is, ahol nem fordulnak elő a fenti hibák.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Megmosolyogtatott, köszönöm! :)

Válasz

makra árpád üzente 11 éve

Tényleg nagyon jó írás. Elismerésem. :-)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Csak azt nem tudom , hogy eddig , hol dugdostad "ezt" az írói énedet, már jó ideje itt vagy és én azóta várom a nagy dobást, amit te addig akartál halogatni, amig már nem is leszek kiváncsi rá. Na de most már elárultad magad, elő a többivel, de vigyázz mert nagyon magasra tetted a mércét. Nagyon tetszik gratulálok! Papucsot meg rá érsz venni jövő őszig, nyáron jobb mezitláb , és egészségesebb!

Válasz