C.C c üzente 9 éve

Elolvastam, vegyesek az èrzèseim.Az utolso sorok jól sikerültek, szèpek voltak.De az eleje nekem nem tetszett, nem.volt elèg hatásos.Sokáig azt hittem hogy fèrfiröl szól a törtènet.
Egy ilyen rövid irásban egy egèsz èlettörtènetet elmesèlni nem kis dolog.Neked szerintem Bèla egèsz jól sikerült megoldani amihez gratulállok.
Az utolso sorok tènyleg jól sikerültek szèpek voltak.

Válasz

Gráma Béla üzente 9 éve

Köszönöm Eloise! Jó,hogy felépültél!

Válasz

Légrádi Eloise üzente 9 éve

Most értem csak ide, mivel feltöltési sorrendben olvasok, pedig már napokkal ezelőtt láttam ezt. A tőled megszokott, alapos kidolgozást kaptunk, egy teljes élettörténetet, benne azokkal a szép bölcseletekkel, mint amilyen maga a cím is. Nagyon tetszett!

Válasz

Gráma Béla üzente 9 éve

Köszönöm,hogy olvastátok és véleményeztétek írásomat,hiszen ezért vagyunk, ez tart össze bennünket,az egymásrautaltság.Az őszinteségnek külön örvendek,és megjegyzem Roland,hogy közeledő lépésed a megszólításban kitüntetés,sőt arra kérlek,hogy ha megtörténik,hogy az elkövetkezőkben töltök fel írásaimból nyugodtan tegezhetsz,mert ez az internetes módi,nem beszélve arról,hogy mindannyian "amatőr" sorstársak vagyunk!

Válasz

Fejes Roland üzente 9 éve

Kedves Béla! (Remélem nem gond, hogy így szólítom.)
Az előző írása és ez után meg kell állapítanom, hogy nagyon tetszik a stílusa.
A lassúsága és monotonitása feszegeti a határokat, de tökéletesen elkapta azt a ritmust, ami fokozza az izgalmakat, de mégsem unja meg az ember. (Mondjuk ugyanezt csinálta Móricz is.)
Ebből a lassú, kissé komor mesemondásból pedig egy abszolúte magasztos és emelkedett hangvétel alakult ki. Nekem nagyon tetszik.
Próbálkoztam már én is női karakterekkel, "kissé" nehézkes dolog. De ez a mű szerintem nagyon jól ábrázolja ennek a lánynak, majd érett nőnek az életét és a férfihoz, mint (im Allgemeinen) egy lényhez. Igaz, az elején még azt hittem férfiről van szó, de kellett a közepén az a meglepődés, hogy tovább csigázza a fantáziám. Gratulálok!

Válasz

Kozma Norbert üzente 9 éve

Elolvastam a történetet és a kommenteket is. Volt már szerencsém Bélától olyan történetekhez, ahol egy női karakter szeszögéből írta meg a történetet, és az én véleményem az, hogy mindig hitelesen sikerült, így most is. Ugyanakkor egy dolgot meg kell jegyeznem: Mivel a szöveg elején nincs feltűntetve a mesélő neme, Béla, én azt hittem, hogy férfi, és a sokadik bekezdésnél bizony meglepődtem. Talán valahol az elején lehetett volna tenni egy apró célzást, vagy önjellemzést, amiből egyértelműsödik, persze nem erőltetetten, hogy zavaró legyen. Esetleg a "Kiskoromban" kezdetű bekezdést átírni "Kislánykoromban"-ra és ez meg is oldaná. Vagy valami hasonló. Ez itt egy kicsit zavart, ezért előről kezdtem, már abban a tudatban, hogy nő a mesélő, és a hitelességével nem volt gondom. A történet tetszett, egyetértek a pozitív véleményezőkkel!

Válasz

Pető Róbert üzente 9 éve

Azt a mindenit! Remekbe szabott írás volt ez. Férfi és nő kapcsolatáról. Ki irányít igazából? Ez a kérdés már régóta foglalkoztat engem... Írásával, most Ön rávilágított néhány momentumra, amit eddig nem is gondoltam volna ki magamtól (valószínűleg tapasztalat híján). Köszönöm, hogy olvashattam!

Válasz

Gráma Béla üzente 10 éve

Köszönöm,hogy olvastad és véleményezted írásomat.Nem nagyon szoktam visszatérni "elcsépelt"írásaimhoz,de most különös figyelemmel olvastam William Morgenthaler építő véleményét és neki is nagyon köszönöm.Csupán egy ami aggasztó,hogy sokan nem vagyunk felnőttek,mert durcásságból e vita során szépen induló baráti kapcsolatok szakadtak meg.Ezt nevezem amatőr felfogásnak és viselkedésnek!

Válasz

kopasz Norbert üzente 10 éve

Nagyon valósághű!Bennem kellemes érzéseket ébresztett. Már csak pusztán a hangulata miatt is érdemes újra olvasni. Örülök neki, hogy van aki még tud így írni.
Olvastam a hölgyek vitáját a női lelkület, meglátásmód férfi által való kifejezéséről.
Talán igazuk van a hölgyeknek. De mivel a történelmi és a társadalmi körülmények a leginkább befolyásoló tényezők egy ember életében ezáltal a korszaknak ideális női modellt is ezek a tényezők alakították. A társadalom idealizálásában elég nagy szerepet foglalnak el a sokak által olvasott elismert írók. A legnagyobb elfogadásban részesített időközben női ideállá vált lelkületet nagy részben férfiak írták.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Köszönöm a biztató bírálatodat!

Válasz

William Morgenthaler üzente 11 éve

Ennyi hozzászólás, és én csak most értem ide... A lényeg, hogy az író valamennyire átélje, átérezze amit leír, tudjon a szereplői fejével gondolkodni, ismerje a motíváscióit stb... Ha ez megvan, akkor mindegy, hogy kinek a nevében ír E1-ben, az akkor is hiteles lesz. Nem látok én sem a nők fejébe, de nem éreztem hiteltelennek az írást.

Válasz

Gráma János üzente 11 éve

Igazi novella. Rövid és velős. benne van minden amit egy férfinek tudnia kell egy nő megszerzéséhez, de benne van az is, hogy hogyan kell védekezzen egy nő a férfiak túlzásai ellen. Ha a nő megtartja a királynői koronáját, de egyetértésben élnek, íme a végső út is magától jön könnyedén, fájdalomtól mentesen. Azonban ami a szívben marad az az igazi. További sok sikert.

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Vettem Zoli! Küldöm!:)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Úgy legyen! Ámen!

Andi ide irom az email cimemet mert a levelzőprogramom és facebookom nem müködik Köszi. Email cimem: szatmariusz@email.hu

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

A kérdésem költői volt. A lényeg, hogy az első hozzászólásommal elmondtam, ami akkor, első olvasásra eszembe jutott, őszintén, ami úgy gondolom, épp azoknak jár ki, akiket tisztelünk, és akik iránt érdeklődéssel vagyunk. Az én egy szem megjegyzésem mellé akkora rakás dicséretet kaptál, amit kevesen, és valamiért mégis kiment a biztosíték nálad. Mi a baj?

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Nekem tetszett a történet, nagyon szeretem, ahogy Béla ír. A történetein érezni, hogy olyan dolgokról beszél, amiket vagy átélt vagy látott, valós alapja van. Hozzám közel állnak.
A vitához annyit, hogy én például nagyon szeretem Nicholas Sparks könyveit. Ő ugye férfi, mégis csodálatosan ír akár a női lélek gyötrelmeiről, akár a férfiéról és olvasás közben sosem gondolkoztam azon, hogy ezt férfi vagy nő írta. Szerintem az a lényeg, hogy mennyire tudjuk átérezni azt, amit az író el akar juttatni hozzánk és ez történetenként, személyenként változó. Ezért meddő erről vitázni. Élvezzük inkább a művet!:)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ne haragudjatok, hogy beleszólok én is, csak szeretném elmondani a véleményemet. Szerintem sem lehet annyira beleélni magunkat a másik nem szerepébe, hogy az ne látszódjon később. Mikor regényt írtam és ott két főhős volt, az egyik nő volt, a másik meg férfi. Mikor átolvastam a férfi szerepet, teljesen elcsodálkoztam magamon, át kellett írni, mert egy férfi biztos nem úgy viselkedett volna, ahogy én leírtam. Csak gondoljuk, hogy mit érezhet a másik és hogyan reagálna.
Ettől függetlenül LEHET HITELES egy női szerep férfi tollából, hiszen az emberek annyira különbözőek, hogy miért is ne lehetne olyan nő, mint amilyennek ő írja le? Teljesen mindegy, hogy valaki Esz1-ben, vagy E/3-ban ír, el lehet rontani E/3-ban is és meg lehet jól írni E/1-ben is. Kivételesen magas empátia szükségeltetik hozzá.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Azért,hadd említsek meg két hangzatos felhangot, Eszter,Elsősorban azt írod,ennyit az egyenes beszédről,ezáltal azt akarod alátámasztani,hogy csakis a te állásfoglalásod egyenes.? Továbbá azt írod,hogy azért vagyok amatőr, mert képtelen vagyok elfogadni egy másik ember véleményét és az alapján meghatározni személyes irányvonalamat. Szerintem ez megalkuvás és befolyás a javából. Mivel támasztod alá,hogy a te véleményed a legtökéletesebb.Hasonló melléfogások voltak bőven,de hadd említsem a legbanálisabbat, a Trianoni- béketerv. Legbefolyásosabb kivitelezője Millerand francia miniszterelnök volt. Utólag derült ki,hogy az egész cécó arra irányult,hogy utálta a magyar menyét és ezáltal is bosszút akart állni, de arra nem gondolt,hogy emberek millióit teszi földönfutóvá. Ő ia kitartott álláspontja, véleménye mellett, mint a legtökéletesebb.Építő jellegű vélemény mellett érdemes síkra szállni, de az amolyan félvállról kapottak, mely szerinted is, ha általam sugallt kitaláció, hiteltelen, de ha a hős E/3 ban mondja el akkor jó.,inkább rombol mint épít.Véleményt mondhatunk, de nem verdiktet,mivel nem vagyunk döntőbírók,mely szerint ha nem értesz egyet a véleményemmel amatőr vagy.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nekem nagyon tetszett, jó volt olvasni a régi időkről.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Ja, jut eszembe: akkor ennyit arról, hogy beszéljünk egyenesen?

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Ha képtelen vagy elfogadni egy másik ember személyes véleményét, és ez alapján meghatározni személyes irányvonaladat, az valóban amatőrségre utal. Sok sikert a továbbiakban is, részemről béke van! :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Miről beszélünk hölgyeim és uraim? Aki ír az tudja , hogy mit túd és mit nem túd. Én is szoktam írni , ugy mond női szemmel.A régebbiek talán emlékzenek a Tábortűz novelláira , amiben van vagy két három, talán négy irás amit női szemmel irtam, vagy pedig az "Egy Éva monológja" -- ez egy hosszabb irás amit szintén női szemmel , valamikor 2O11 augusztusában ( még gyereket is vártam). Szóval mindenkinek igaza van , vagy beletudom élni magam a helyzetébe , vagy nem tudom. És ettől lesz jó , vagy kevésbe jó Üdvözöllek benneteket, írjatok fiúk , úgy mint a lányok , lányok irjatok , úgy mint a fiuk. DE ne vitairatot!!!!

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Nem magyarázat, csak megjegyzés: szeretem az írásaidat, Béla! Írj, én várom és olvasom!

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Jól felkavartuk a port, de azért engedtessék meg egy enyhe észrevétel.Kate is meg Eszter is váltig kitartanak a mellett,hogy bele lehet gondolni,érezni a másik nem helyzetébe,de azonosulni nem lehetséges.Eszter példának felhozza a Gyere kicsim,gyere című regényt.Tényleg egy édesanya szeretetével foglalkozik, de a lehetetlenség határát súrolva,azt arisztokrata hölgyeknek írta,akik zsebkendővel a kezükben olvasnak.Nemhiába volt Horthynénak dedikálva. De nézzünk be a NAGY irodalomba: Bováryné,Anna Karenina,Vörös és fekete,ezek hősnőinek is a lelkivilágát férfiak teremtették a legfinomabb hozzáállással. Nem is beszélve Jókairól.Aki ezekből a karakterekből kiérzi,hogy férfi írta,az nem műélvező,hanem szőrszálhasogató. Véleményem szerint az írónak azonosulnia kell hősei lelkivilágával,mindennapjával,mert csak úgy válik hitelessé.Én mindig erre törekedtem és sok esetben könnyek között írtam egy-egy részt,annyira hatott rám. Sosem írtam saját kitalációkról,minden írásomnak,ennek is megtörtént háttere van.
De figyelembe véve előrehaladott koromat és "amatőrségemet",ígérem,hogy az elkövetkezőkben,ha még írni fogok, kerülni fogom a kopogtatást a finom női lélek ajtaján és az ezópuszi irányvonalat választom, mely szerint "minél jobban megismerem az embereket, annál jobban megszeretem az állatokat!". Nem kér magyarázatot!

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Természetesen :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Nem értek veled egyet, de azért maradjunk barátok, oké? :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Azért ez nem mindig igaz, hisz vannak fiúsan gondolkodó lányok és lányosan gondolkodó fiúk :)

Ez a gond a sztereotípiás véleményezéssel, hogy mindig vannak olyanok, akik nem illenek bele a megszokott elvárásokba :) Ki tudta, lehet, hogy most is épp ennek voltunk a tanúi. :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Eddig csak hallgattam, de hát miért ne szólnék bele? Amikor elolvastam, nekem akkor is lejött, hogy férfi írta a szöveget, csak nem zavart, mert ismertem az előzményét. Biztos minden igaz, amit a szókészletről, megfigyelőképességről és minden másról írtatok, de egy nő szerintem is máshogy gondolkozik, mint egy férfi és fordítva is igaz ez (szerencsére). Egy szövegből kitűnik, hogy férfi vagy nő írta. Egyszerűen úgy vagyunk összerakva, hogy mást lássunk, érezzünk, gondoljunk a világból. Nem jobbat, nem rosszabbat, nem többet vagy kevesebbet, csak mást. Így áll össze a világ. Egyébként én arról olvastam sok könyvet, hogy miért nem érti a férfi a nőt és viszont. És elég sok példa van rá, hogy amit az egyik mond, abból a másik mit ért.

És bár mi nem ismerjük régóta egymást, azért remélem, nincs harag, amiért beleszóltam. :)

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Nyugi Norbi, mi felnőttek vagyunk. :) Ráadásul elég régen ismerjük egymást. :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Szerintem az összetűzést hagyjátok a következő Igó Krisztián történetre :)
Egyszerű kommunikációs bökkenő volt, senki se vegyen semmit a szívére! :)

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

El van nézve! :) Nem gondoltam, hogy így szíven ütlek ezzel, csak mint nő, úgy olvastam, és tudod, a női lélek nem mindig finom, ahogyan fogalmazol. Nekünk is vannak ám érdekes gondolataink, csak épp nem mondjuk.
Persze, bele lehet gondolni, érezni a másik helyzetébe és érzéseibe, de nem élve a másik nem életét, azért nehéz.
Tudok rá ellenkező példát én is, Dr. Tornyai János: Gyere, kicsim!... Gyere! c. könyvét, ami még meg is ríkatott, úgy írta le egy édesanya kislánya iránt érzett szeretetét, és a kislány felnőtté válását, ésatöbbi. De az más stílusban íródott.
Az E/3 az egyes szám 3. személyt takarja, tehát ő. Nem kínai. :)

"Nem értem hol akarod felállítani a határt,hogy "magamtól írtam",vagy a "főszereplő" meséli." - nem akarok határt felállítani, úgy értettem, ez saját kitaláció, esetleg az mesélte, akiről írsz.

Nem szántam rendre igazításnak a véleményemet, csupán véleménynek, akkor, a történet olvasása urán ez jutott eszembe, és nem tudom, most bocsánatot kéne kérnem az őszinteségemért? A minap valaki azt mondta nekem, ezért nem kell elnézést kérni, és én elhittem neki.
Nem akartam bántó lenni vagy ilyesmi, sajnálom, hogy így a lelkedre vetted, de maradok az eredeti véleményemnél, ami hangsúlyozom: a saját véleményem. Nem kritika vagy rendre igazítás.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Ez igaz :) Az írott történetek sokkal mélyebbek, sokkal kifinomultabbak és részletesebbek, míg játékok leginkább hanyagolják ezt. Én csak annyit mondtam, hogy van egy alap szintű kapocs a kettő között :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Csak az „irományok” nem úgy mesélnek, mint a videojátékok!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Béla, mennyire igazad van, és milyen jó, hogy így elmondod! A mindennapi kommunikációnkhoz elegendő kétezer-ötszáz szó, de mindenki ismer, olvasottsága, iskoláztatása függvényében öt-hat-hét ezer szót. Az író ennél többet, tíz-tizenegy ezret. (és volt Arany János harminchat ezer szóval). Ez lenne az egyik szemszög az írói megkülönböztetésre.
Az íróknak sokkal nagyobb a megfigyelő képességük, akár szakmai rutinból is, és az érzelmi oldal sem marad közömbös, sokkal közelebb vannak az élethez. És ha az írót tényleg írónak lehet nevezni, akkor tapasztalatai összevetésével egész hűen tud ecsetelni egy ellentétes nemhez tartozó karaktert. Azt csak a naivak gondolják, hogy őt nem ismeri senki, nem tud belátni lelkébe stb. Nincs új a nap alatt. Ez volna egy másik szemszög az írói megkülönböztetésre.
Az író szókimondó, nem illedelmes, udvarias. Nincsenek gátlásai, hisz alkotásán keresztül folytonosan az emberhez szól, legyen az gazdag vagy szegény, király vagy asztalos.
És egyáltalán nem furcsasága az irodalomnak, ha J.C. Oates írónő fiúiskoláról ír. Nekem, mint aki bentlakásokat és Duna csatornát megjártnak, egyáltalán nem tűnt fel, hogy nem ismerné alaposan a kamaszfiúk szadizmusát aprólékosan.
Nagyobb furcsaságnak tartom a vámpírfajták meg zombinemzedékek hitelességéről beszélgetni.
Elnézést, hogy megtoldottam hosszabb véleményemmel.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Ismerek olyan játékokat, ahol más a női, más a férfi cselekményszál, és nem csak kozmetikai célokat szolgál :)

Válasz

Kovács András üzente 11 éve

Igen, ez vili. De azok úgy vannak kitalálva, hogy az átvezetővideókban a párbeszéd ugyan az, ha férfi mondja, ha nő. A karakter társai is így kezelik, mintha semlegesnemű lenne. Szóval látványon kívül nem sok jelentősége van. (Max rájövünk, hogy szexuális indentitás zavarokkal küszködünk.) Az irodalom az más tészta, ott van súlya, hogy melyik nemet választod. Pláne ha az ő szemszögéből mesélsz.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Ha az ember példával jön, akkor érdemes minden téren kivesézni a dolgot... :D
A videójátékok is történetet mesélnek el, pont így mint az irományok, úgyhogy a közös kapocs megvan :)

Válasz

Kovács András üzente 11 éve

Ugyan nem látok bele a női fejekbe, de nekem ez elég hiteles volt. Férfi fejjel női belsőmarráciról írni igazi kihívás. Nekem tetszett, jó volt. Kíváncsi lennék ugyan erre a történetre, milyen lenne, ha jelen korban játszódna.

Norbert: nem igazán értem, hogy kapcsolódik ide a videojáték, de ez teljesen mindegy. Az a lényeg, hogy fenék téren teljesen igazad van.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Én meg tudom érteni, Béla! Hogyan is mondják? "Egy jó színesz minden szerepet képes eljátszani". Egyáltalán nem szokatlan az ilyen, pl. a Fannit én is ismerem.
Személyes példaként felemlíteném az én Tornádó Völgy című történetemet, melynek főszereplője szintén lány, habár nem ilyen belsős stílusban mint ezen jelen írásod, hanem külső narrációban. (E/3, ahogy Eszter is mondta).

Videójátékokban is van egy hasonló mozgalom, hogy sok személy a másik nem karakterével játszik (A célok persze különböznek... egyesek tapasztalatot gyűjtenek, esetleg talán két külön történetszál van a fiúnak és a lánynak, vagy szimplán a "Ha már egy feneket kell néznem egész nap, az legyen egy jó fenék" elvet követik.) De a lényeg nagyjából megmarad.

"Ha meg kell ismerni valakit, érdemes felvenni a cipőjét"

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Köszönöm a hozzászólásokat és azt,hogy olvastátok. Eszter,azért lenne egy megjegyzésem, ami a hitelességet illeti.Egy írónak nem kell átbújnia a szivárvány alatt azért,hogy "hiteles" női alakot megformáljon.Nem ez az első hasonló írásom, a Ballada az én nagy szerelmemről is pont ilyen beállítású,egy cigány lány meséli el az életét.És érdekes módon egy neves kritikus kérdezte,hogy megtörtént esetről van szó,mert annyira hiteles.Nem értem hol akarod felállítani a határt,hogy "magamtól írtam",vagy a "főszereplő" meséli. Furcsaságok az irodalomtörténetben vannak,mert ne feledkezz meg KÁRMÁN JÓZSEF FANNIJA SEM egy díjbirkózó legény, ÉS MÉGIS A REGÉNY EGYIK LEGSZEBB SZERELNI TÖRTÉNET. Tovább menve, nem tudom olvastad-e Hajnóczy Rózsától A bengáli tűz című írását, melyben egy odaadó feleség férjét segítő tevékenységét írja le,tökéletes női szemszögből, s a végén ott a bejegyzés,Hajnóczy Rózsa Germánus Gyula írói álneve. Ezek szerint mi férfiak vagyunk annyira kemények,hogy azonosulni tudunk a női nem lehelet finomságaival. Mint rendre igazítás kissé zavaró volt,de tudod én már hetvenkedem,és bizonyára nem sokáig. Végül az a keresztrejtvény, hogy E/3-ban jobb lett volna,nekem kínai és nem is igyekszem megtanulni ezeket a rejtvényeket, mert mint már kifejtettem úgy sem veszem sok hasznát.Elnézést,hogy nézeteim nyilvánítani mertem!

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Nekem is tetszett, bár fura volt olvasni így, hogy férfi írta. Ha magadtól írtad, nem annyira hiteles, ha a főszereplő mesélte, akkor igen. Talán E/3-ban jobb lett volna.

Válasz

makra árpád üzente 11 éve

A másik nézőpont..
Hiteles, elgondolkoztató és egyszerűen: nagyszerű. Gratulálok.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Ez is tetszett, osztozok a többiek véleményein!

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Kedves, szép történet. És van egy-két ismeretlen szó benne számomra, de mindnek utána néztem!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Gyönyörű, és így igaz. Nagyon tetszik ez is, mint az előző és az összes többi. Köszönöm, kedves Béla!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Tetszett, különös tekintettel a végére.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Azt hiszem , hogy férfi és nő is tanulhat a nagyanyádtól. Való igaz, az öregek kevésbeszédüek voltak, de nagyon bölcsek, és igazságosak, és velükszületett rafinériájukat a csend a béke a nyugalom biztositásra vetették be!!! Hát ez is remek!

- Hanem az a lajbi , nem pruszlik, vagy pruszli volt?-- mert a lajbi az a férfiviselet!

Válasz