[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Norbert ! A csiga az kiváló , és egyáltalán nem hasonlítható az ázsiai ételekhez. Ha szereted a csirkepörköltet akkor ez majdnem ugyan olyan. Sajnos Székesfehérváron nem tudok olyan éttermet,- aki készítene ilyesmit
Egy ilyen házába visszatöltött fűszerezettet ettem,- azóta egyszer . -Na azt ne próbáld ki ,-az nem ízlett.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nem kellett volna brekegni :-) Valld be, őszintén,-egyedül akartad megenni mindet :-)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Kate! Talán a címe kicsit szokatlan :-) Amúgy meg a csiga eszméletlen finom kaja. De az a házába visszatöltöttet nem ajánlom. De pörköltnek és párizsiasan az valami felséges. Ha találsz egy jó éttermet feltétlen próbáld ki.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Horváth Tibor ! Az a helyzet, hogy elég gyakorlatlan vagyok az írásban és ez a 2. amit eddig írtam. Nem nagyon olvasom vissza amikor írok csak írom ami eszembe jut . Igen valóban ez egy kicsit bonyolult . Amúgy is szerkeszteni akartam , és akkor ezt is átnézem.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ha finom, és a kollégáid sem álltak fel mellőled - egye fene, egyszer megkóstolom azt a csigapörköltet.
Én 23 évet éltem Fehérváron, és szinte semmit nem próbáltam ki. Mi több, nem is nagyon ismerem a várost (igaz, mire már "nagyobb" lettem, a legjobb dolgok - mint pl a Vidámpark - el is tűntek, mint szürke szamár a ködben), de remélem, tőled még olvashatok róla. De bármiről írsz, olvasni fogom. :)
Hogy némi negatívat is írjak, van pár "túltekert" mondat. Pl:
"Miközben megkergettük a kismacskákat az udvaron ,-amit Cilus rossz néven vett ,- de nem szólt ,- hiszen csak macska volt, -és örült, hogy ők is kapnak valami maradékot a konyháról. Amiért nem kell megdolgozni, -mint az egérért a kamrában,- amire fél napot is kell várni , mire sikerül megfogni." - Vagy szétszedni, vagy átfogalmazni kéne, mert engem legalábbis zavar egy kicsit.

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Egész nap a csigás hozzászólásokat olvastam. Nekem egy emlék jutott eszembe: a gyerek kisiskolás volt, mikor csigáról kellett gyűjtenie anyagot. Én meg beküldtem vele a szakácskönyv megfelelő oldalát. A környezettanár személyesen beszélgetett el velem....

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

A kolozsvári vendéglőnek állítólag saját veréb tenyésztő farmja volt,mert azokat kellett hizlalni,hogy fejlődjön a mellük.A békacomb nálunk Székelyföldön szinte mindennapos, vagyis minden tavaszos volt,mert csak egyetlen béka alkalmas, a katona béka,amelyik elsőként jön elő tavasszal és csak addig amíg nem eszik füvet,mert utána puhul a húsa.A hatalom tiltotta a béka fogást,de idővel Csíkszeredában vendéglőben is forgalmazták.Rosszindulatúságommal magyarázható,hogy nálunk a családban édesanyám készítette el,anélkül,hogy megkóstolta volna.Egy adott pillanatban majdnem ráállt s én akkor elkezdtem brekegni,utána sosem próbálkozott

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Kedves György,
Azt nem mondtam, hogy nem próbálnám meg, csak azt, hogy még nem volt! :D Nyílván ehető, ha mások is eszik, tehát nekem semmi gond nem lenne a kóstolóval :) Ugyanígy állok hozzá pl. az ázsiai ételekhez. (Rovarok, Trantulák, stb). Mindenki undorodik, kivéve én nem :D Ha ők megeszik, sőt mindennapi ételük, akkor én miért ne tudnám lenyelni? Bizonyára nem véletlenül van az étlapon :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Zoltán ! Szappanfőzésben nagyon jó voltam gyerekkoromban ,csak a szagokat viseltem nehezen. Amúgy meg nem ártalmas dolog valamit meg tanulni. A mai fiatalok honnan tudnák ? Ha nem adjuk át nekik ,hogy az áruházak polcain lévő illatos szappanok is döghúsból faggyúból, és zsiradékból készülnek. Hehe,-most rontottam egy kicsit a szappangyárak forgalmát. A csiga pörkölt evéshez pedig soha nincsen késő, csak találni kell egy jó vendéglőt ,ahol elkészítik . Bátran ajánlom!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Béla ! Verebet még nem , de béka combot már ettem, rántva az is nagyon jó volt. Lehet, hogy kicsit megritkítom a ház körül a veréb állományt és kipróbálom milyen a rántott veréb mell :-)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Norbert ! Az életben sok dolgot nem próbálunk ki , pedig kíváncsiak vagyunk rá. De ezt bátran ajánlom Neked.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Eszter ! Talán nem értél a történet végére ,:-) az Utóiratban van a lényeg :-) Csak annak volt szaga amit Kiss bácsi készített volna! :-)
Bátram merem ajánlani bárkinek,- ritka különleges és finom étel.

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Az én életemből is kimaradt a csigapörkölt :) Mi versenyeztetni szoktuk őket :D

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

A csiga nem megvetendő.Én ettem franciásan elkészítve.Aki ki akarja próbálni,hát íme: a csigákat lobogó vízbe bedobáljuk,kijön a házból és pillanatok alatt ki lehet szedni.Levágod a talpát,melyen a nyálkaréteg pont olyan mint az állatok nyelvén a képződmény,attól megpucolod,rizslisztben megforgatod és forró zsírban pillanatok alatt átsül.Nekünk pirítós vajas kenyérrel szolgálták fel. Kolozsvárott ifjú koromban az Intercontonental vendéglő házi remeke a verébpörkölt volt Annyira drága volt és mindössze 4-5- verébnek a melle díszelgett a tálon.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Én sem ettem még csigát, de nem is fogok, ahogy a szagokat leírtad! :) Szeretem az ilyen visszaemlékezéseket, tetszett. :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Kellemesen szép olvasmány, a szappanfőzés technikáját, a falusi idős asszonyok is ismerték, mert a disznó vágás maradékaiból ,szinte az egész évi szappanszükségletüket fedezni tudták. Csigapörköltet nem ettem, és egyre kisebb az esélyem, hogy egyáltalán enni fogok. Az irásod viszont tetszett!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Béla!
Köszönöm az észrevételt, és hogy vetted a fáradságot és végig olvastad. Az én közvetlen felmenőim (Magyarcsernyéről,Szerbia) és (Temesevárról Románia )származnak, csak a sors hozta úgy , hogy már szanaszét vagyunk a világban.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Nagyon mulatságos és tetszik különösen a "feltálalása"Amint észrevettem nagyon sok benne a bánsági vonatkozás,a csiga énekkel,meg a szappanfőzés.Engem nagyon meglepett,amikor ilyesmiről beszéltem magyarországi haverokkal,hogy fogalmuk sem volt mi a marószóda(ez kell a szappanfőzéshez) holott nálunk ezen a megnevezésen hivatalosan árulják Az írás teljesében hangulatos volt, jöhet a következő!.

Válasz