Ócsai Norbert üzente 10 éve

Köszönöm a hasznos tanácsot! :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Két írót javasolnék akiknek sokat lehet tanulni a párbeszédeiből:
Cormac McCarthy, aki sokszor egy két szavas mondatokkal beszélteti a szereplőit, máskor 30oldalon át dumál egy ember és mindkettőt okosan oldja meg, ellensúlyozva a leíró részekkel.
A másik természetesen G.R.R.Martin mester.
De ajánlanám még King mester Az Írásról c. útmutatóját, hasznos műhelytitkokat lehet ellesni a könyvből, és ha úgy tartod, hogy a párbeszéd a gyengéd ezt a könyvet emelgetve valamennyit "gyúrhatsz" rá.
Szegény Zsolt :D

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Hehe, meglepődnél azon, hogy mi lesz a következő részben, amit feltöltök... Ezért inkább nem is mondok semmit! :D

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Ó, köszönöm! Eddig ezen sosem gondolkoztam. Örülök neki, hogy így gondolod. Akkor ma reggel Ágnes szavait töltsd majd meg még több élettel. Bár szerintem működik ez nálad is!

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Igen! :) Csenge, Mala Strana, mindenki teli van élettel! Mind egyéniség a saját erősségeivel és gyengéivel, az érzelmeik teljesen a helyén vannak, hihetőek, valósak, könnyen átjön minden! Olyan, mintha tényleg valós személyek fejébe látna bele az ember! :) Sőt, nem csak olyan, az is!

Én is hasonló képességekre szeretnék szert tenni :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

A sasszem Andié, engem csak irányba állított, azóta, ha leírom ezt a szót, azonnal eszembe jut Andi. Érdekes, Csengénél az elején Tibinek nem tetszettek az általam tetszetősnek, de végül is számára érthetetlennek tűnő képleírásaim. Azóta nem szól hozzá, de azóta is, ha ahhoz hasonló képet írnék, eszembe jut Tibi megjegyzése. Ilyen ez, tanulunk!

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Én feltöltöm érzelemmel a párbeszédeimet? Csak hogy tudjam... :)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Azta! Tényleg 1 d-vel írtam! XD Fel sem tűnt! :D Köszi a sasszemes észrevételt :)

Azért szeretném érzelmekkel feltölteni a párbeszdeket, mert nem szeretném, hogy robotoknak hassanak, vagy hasonló. Olyan személyek történeteit szeretném majd elhozni a Terra-9 Krónikáival, akikkel az olvasók tudnak azonosulni, szeretik/gyűlölik őket, szurkolnak és aggódnak értük. Ahogy én is tettem!
És ehhez kell a jó párbeszéd, hogy mindenki élethűnek és egyedinek hasson, hogy érzelmeket válthassanak ki az olvasóból, hogy átélhessék a helyzetet, hogy ott legyenek Terra-9-en azzal a tucatnyi fiatallal, hogy szoros kapocs alakuljon ki olvasó és olvasott között. Ez a legfőbb célom :)

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Érdekes párbeszédet folytattatok Andival itt. Nem értem a gondodat, de azt látom, hogy te is egy d-vel mond-atod a mondd-ot. Miért kell érzelemmel feltölteni a párbeszédet? Inkább olvasok, nem kérdezek.

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Tudod: step by step:)

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Kommentekben szabadabban írok! :D :D

Én is úgy szoktam, hogy elképzelem a jelenetet és leírom, amit épp mondanak akkor, de amin megakadok az az, hogy hogyan töltsem fel utánna érzelmekkel :) Habár az Elveszett Szentély-ből rájöttem, hogy nem kell tulbonyolítani, de azért még mindig nehéz róla leszokni :) Szépen folyamatosan :)

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

A lényeg, hogy ne bonyolítsd túl, és akkor természetesnek hat. nem szabad rágörcsölni! Én többnyire nem tervezem el, mit írok, csak leülök és jön magától.
Nem-e!!!! Ilyen nincs:D nem lett-e helyesen:P ejnye-bejnye:D

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

:D Köszönöm :D

Valahogy mindig úgy érzem a sok párbeszéd alatt, hogy lefagyok. Hogy nem élethű. Aztán gondolkodok egy 10 percet, hogy hogyan töltsem fel rendesen érzelmekkel, de ez meg a folytatástól veszi el a kedvemet :D Aztán idő közben annyira kihat rám ez a "nem jó!" érzés, hogy a leírásokat is sorra nézem át, nem-e lett valamelyik is bután egyszerű.
Szerencsére már csak 1 jelenet van hátra az 5. Epizódból ( Igen, ez az 1 jelenetes előrejelzést már jópárszor elsütöttem :D :D ), úgyhogy legalább még azt megírom, mielőtt felfrissítem magamat :D

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Szerintem jó lett! Már azt hittem, sosem érek a feltöltött írások végére, de sikerült:)(2 napja nem voltam fent, volt pár olvasnivaló). Méltó lezárása volt ez a mai napnak!

Válasz

Ócsai Norbert üzente 11 éve

Áhh, megint lefárasztott ez a sok párbeszéd... :D Szerintem ismét kiveszek egy hét szabadságot az írástól, hogy feltöltődjek! :D

Válasz