N. Sýmur üzente 11 éve

itt a vége, egyet kell értenem :) :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Egyáltalán nem vitatom senki véleményét, már csak azért sem mert generációs különbségek vannak köztünk, nem biztos hogy ugyanazon az irodalman nevelkedtünk, és nem egyazon időben , és korban. Az irás maga megosztó, mintahogy életkorban is osztottak vagyunk. Azt viszont mindannyian tudjuk , hogy a műélvezet nagyon sokoldalú! Van akinek tetszik és van akinek nem, és ez semmit sem változtat a lényegen!

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

A vulgaritás is a nyelvünk része :) És az a véleményem, hogy nem erőltetett, odatuszkolt formában a történetet hitelesíti. Ha a regényemben két alvilági gengszter ordibál egymással, nem fogalmazhatok barokkos körmondatokkal, mesteri szóképekkel, egy szituációt kikerülni vagy kihagyni pusztán a szóhasználat miatt pedig több, mint butaság (finom szó:)). Egy szétgyógyszerezet, a társadalom aljára csúszott ember nem válogatja meg a szavait, ezért az azokat papírra vető sem tehet ilyet, mert ezzel a szituáció hitelessége csúszna meg. Nekem ebben az esetben pont a vulgáris kifejezésmód mélyítette el a dolgot, nem különösebben azért, mert rajongok ezért a beszédért, hanem mert témába illő.

Válasz

Kate Pilloy üzente 11 éve

Nekem is olyan érzésem van, mintha ezt a világot én sem akarnám megismerni. Ezt a fajta szóhasználatot hárítom, tudatosan, mert a nyelvünk szép és változatos, bármit ki tudunk fejezni vulgaritás nélkül.

Válasz

makra árpád üzente 11 éve

Megosztott közönség és rengeteg vélemény.:-). Reklámnak is jó. :-). Szerintem hiteles. Hallottam már cifrábbakat is. Valamiért a Belga: egy-két-há, cenzúrázatlan "dalocskája" ugrik be. Javaslom hallgasd meg.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

A szóhasználatot nem szeretném kritizálni, mivel azt jómagam sem szépítem az írásaimban, igyekszem megőrizni a nyers valóságot. Viszont... úgy összességében, meglehetősen egyszerű lett ez a kis... valami. Kissé olyan érzésem van, mint amikor egy milliomos szándékosan jár rongyosan. Túlságosan nagynak tartja magát ahhoz, hogy egy kicsit is törődjön azzal, mit gondol róla az egyszerű halandó. Nem hinném, hogy ennyire egyszerű lennél. Így, vagy a diagnózisom helytálló, vagy én vagyok ennyire kevés a művészlélek megértéséhez.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Az önkifejezés nem ér egy pofa bagót sem , ha öncéluságba fordul!!!
Mit érek el azzal , ha tudok százötven Ady verset kivülről és csak magamnak szavalok a tükörben, az önkifejezés megszületett!!!!-- de minek? kinek?????

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

mindenképp van, de a saját gondolatait nem sorolhatja a bölcselkedés és a népnevelés alá... szerintem :) Elég a Tizenegyezer vessző c. regényre gondolni Apollinaire-től.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ez valahol így is van. Érdekes kérdés, hogy az önkifejezésen kívül van-e egy írónak feladata?

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

Érdekes hozzászólás, talán nem kéne belekotyognom, de szerintem mint minden művészetnek, az írásnak is az önkifejezés a célja, és nem a népnevelés...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Valahogy, mikor ilyen dolgokról olvasok, mindig az jut eszembe, hogy én ezt a fajta valóságot nem nagyon érzékelem. Mikor ennyire élesen szembetalálom ilyesmivel magam, az első reakcióm mindig a hárítás. Nem, az nem lehet, hogy ilyen a világ! Döbbenet a második reakció azt hiszem. Aztán a beletörődés, hogy igen, ez van. A fiatalok tényleg így beszélnek, csinálnak hülyeségeket, de remélem, hogy előbb-utóbb azért mindenkinek benő a feje lágya. Az, hogy merrefelé változik a fiatalság, nagyban múlik azon, hogy miket olvasnak, látnak, hallanak. Ha valaki folyamatosan ilyen műveket olvasna, szerintem megerősítené abban, hogy - mint amiket írtál is - ez a normális. Nincs előttük példa, hogy hogyan kellene másként. Ebből az írásból ezt nagyon hiányolom. Az ilyen fajta viselkedés, életmód ellenzését. Ahogy Tibor is írta, talán, ha nem E/1-ben írod. Beletörődés érződik ki belőle, hogy ez van és nem lehet rajta változtatni. Bocsánat, kicsit hosszúra sikerült a véleményezés.

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

Szerintem a trágár beszédnek is megvan az a fajtája írásban, ami a történet hitelességét szolgálja és mélyíti el. Itt is ez történt. A való életben is eléggé szabadszájú vagyok, bár legtöbbször kontrollálom magam :) Megértem a társadalmi elvárásokat, de szerintem túl szűken húzták meg a határait.

A történet meg - király :) nagyon tetszett. Bennem is formálódott nemrég valami ilyesmi, kicsit talán hosszabb, részletesebb, más lélektannal, nem tudom, lesz-e belőle valami, de örülök, hogy te megvalósítottad. A Stendhal-idézet meg nagyon ott van, jól kifejezi a dolog lényegét - szóval gratula!

Válasz

William Morgenthaler üzente 11 éve

"de nem gondolom, hogy tömény wc illatosító szagú szóvirágokkal lehet és kell beszélni" - nem is kell. Azokat az írásokat még olvasni is fárasztó, ha nem elég pörgős a történetük. Ez nem volt fárasztó. Hogy mennyire volt hiteles, azt nem tudom, nem mozgok ilyen körökben. Egy-egy kifejezést nem is értettem. A káromkodásokról annyit, mivel E1-ben írtad, ezért elfér a történetben. Szerintem...

Válasz

Sallai Sándor üzente 11 éve

Köszönöm a visszajelzéseket. Először is a mondanivaló. Éppen képkocka, mert egy szubkultúra szituációját próbáltam megörökíteni. Nem gondolom, hogy szükséges magvas mondanivaló, mert a tömörségében, a szubkultúra szöveghűségében egy életérzést ragad meg pillanatra. Stílusom a többi írásomnál megítélhetitek, de nem gondolom, hogy tömény wc illatosító szagú szóvirágokkal lehet és kell beszélni. A másik pedig, hogy a valóság piszok kemény, s ahogy Stendhal mondta:'ne azt szidjátok, aki a mocskos pocsolya elő tükröt tart'.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Nehezen éltem bele magam, bár bizonyos függőségeim vannak, úgyhogy igyekeztem. :) Vegyes érzelmeim lettek tőle.

Válasz

Szlávik Jánosné Zsóka üzente 11 éve

Ezzel én is egyetértek! Csak azért olvastam el, mert kíváncsi voltam, hogy a trágárságon kívül lesz-e mondanivalója is? Nem volt.
Az hogy "hiteles", mert vannak akik így beszélnek, nem jelenti azt, hogy ennek írásban is meg kell jelennie.

Válasz

G. P. Smith üzente 11 éve

Nekem tetszett. Egy figyelmeztetést az elejére azért lehetne írni, hogy milyen kifejezéseket tartalmaz, így tudja az ember, mire számítson! Élethű volt.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Igen, hasonlóképpen társalognak ma igen sokan. Ilyen szempontból hiteles. De hogy ne legyen túl durva (mert számomra legalábbis az volt), talán árnyalhattad volna egy kicsit, mondjuk úgy, hogy nem E/1-ben írod a történetet. Így belevihetted volna saját stílusodat (mert merem remélni, nem azzal találkoztunk most), ezzel egy kis ellensúlyozást létrehozva. Nem tudom eldönteni, tetszett-e vagy sem. Nekem túl erős volt. (De ez csak egy szubjektív vélemény.)

Válasz