Tövisi Eszter üzente 11 éve

Nem kéne hozzászólnom, mert tőlem távol áll a téma, nem is igen értek hozzá, de nem bírom ki!
Kívülállóként csak azt látom, hogy mindenkinek igaza van ( a versnek is ), és mindenki szavának van helye.:)
Ráadásul még jót is tett itt az életnek, hogy felpezsdült! :) Én ezekből a hozzászólásokból most rengeteget tanultam, és kialakult egy kicsit más, saját véleményem is, de már nem öntözgetem az olajat a tűzre. :)))
N. Sýmur, kár lenne, ha visszafognád magad a későbbiekben, mert érdekes egyéniség vagy, vállald csak, szabaddá tesz. :)
Zoltán, Béla, Tibor, irigylem a hiteteket, ha nekem csak negyedannyi lenne, könnyebb lenne minden.
Örülök, hogy így kifejtettétek a véleményeiteket, mindenkinek hasznos lehet!

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

Sajnálom, ha így gondolod - senkit nem szerettem volna kioktatni. Természetesen maradj a saját a véleményednél, nem kértem, hogy változtass rajta. Többek között ez is a bajom ezzel a témánál: addig egyetértő embereket tud összeugrasztani. Úgy látom, hiba volt megírnom a véleményemet, pedig csak abból kiindulva tettem meg, hogy más írhat verses imát, fohászt, akkor talán az én szavamnak is van helye. Ha ezzel megsértettem bárkit is, elnézést kérek érte, többé nem lesz rá példa.

Az előző hozzászólást telefonról írtam, ez az oka az elgépelésnek. A szólást nem idéztem senkitől, ez - legalábbis az én környékemen - egy elhíresült közmondás.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Köszönöm a kioktatást,az ember holtáig tanul, de azért maradok a saját véleményemnél!A spagettis tállal már eleve zavarban voltál.mert le sem tudtad írni helyesen a bizonyítanom. S ha már ídézel ne kövess pontatlanságot,mert Makarenkó szerint, Az új ember kovácsa,(utóbb Pedagógiai hősköltemény címen jelent meg) abban írta,hogy minden ember saját sorsának a kovácsa. És más értelme van a sorsnak és más a szerencsének!

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

Tényleg nem beszélünk egy nyelven. Tisztában vagyok vele, hogy a hit a racionális érveket nélkülöző bizalom (talán nem is ez a legjobb szó). De én abban képtelen vagyok hinni,.ami túlmegy a józan észen. Megválaszthatok egy saját vallást, aminek az az alaptétele, hogy hiszem, hogy a tejútrendszer közepén egy hatalmas tál spagetti van. Nem kell bizoníanom, csak hinnem - mégis mindenki hülyének fog tartani. Ez nem egy objektív dolog.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Nem beszélünk egy nyelven! A hit az amit nem kell bizonyitani, mert bizonyitás nélkül hiszem!!!!!!!

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

Kedves Zoltán!
Felesleges is lenne keresni bármilyen sokkszerű eseményt, mert ez nem az volt. Lassú és fokozatos folyamat volt, aminek a hatalmas kiábrándultság volt a gyökere.
A versem nem azt jelenti, hogy nem kell segítenünk a másikon. Természetesen egységben az erő, azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy egy felsőbbséges, mindenható entitás meghatározza a napjainkat és irányítja a sorsunkat. "Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa."

Kedves Béla!
Az tett hitetlenné, hogy körülnéztem a világban. Egyáltalán nem olyan összetett és bonyolult, mint az ember várná. Mindennek racionális, végigkövethető okai vannak, az emberi tevékenységet pedig a hideg, józan ész hatja át.
Nagyon szeretem Ady-t de az, hogy valaki szeret egy költőt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy példaképének tekinti. Szerintem nincs olyan, hogy "hinni akarok", az ember vagy tud hinni, vagy nem, de ez nem elhatározás kérdésre.
Hihetetlenül lehangoló, hogy egyházak, felekezetek marakodnak az isteneiken, én nem is látják, hogy tulajdonképpen ugyanabban hisznek. Isten, Allah, Brahma-Siva-Visnu, Jahve, ezek mind ugyanazok, más névvel, de ugyanazzal a funkcióval. Mindenhatók, döntenek az élők sorsáról, életéről - akkor miért éri meg háborúkat kirobbantani miattuk.
Ami pedig a keresztény egyházon belül zajlik, az leginkább egy kabarétréfára hasonlít, nem felekezetek közti kommunikációra. Persze ez már nem tartozik szervesen ide, és igazából nem is ez a hitetlenségem oka, csak a véleményem.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Valami tényleg ki kellett váltsa a hihetetlenséget,mert másképpen szerintem nagyképű demagógia.Olvasd el Ady istenes verseit,azé az Adyét aki azt vallotta "Hiszek hitetlenül Istenben,mert hinni akarok" és azt is ő mondta "sose higgyetek a papok Istenének"Tehát a hit bennünk kell legyen,ráépül teljes lelkivilágunk,az által válik nemessé a lélek.Egy konkrét bizonyosságot szeretnék közölni veled.A mi családunk ősrégi református évszázadokra visszamenőleg.A keresztapám katolikusként került közénk,mikor esküdni készültek, a jó öreg pap gondolta egy lélekkel gazdagítja nyáját és próbálta meggyőzni,hogy álljon át.A furfangos székely legény a papnak szegezte a kérdést: Meddig tart a vallás? A pap egyben kutatóként teológiából doktorált és egyszerüen kezdte magyarázni,hogy a Krisztus eljöveteléig.A keresztapám azt mondta,nem tiszteletes úr, a templom tornyáig,mert minden templom hirdeti a saját felségjelét ,de azon felül egy az Isten.A versed minden pesszimizmusa ellenére tetszett,de azért jegyezd meg a hit a tied,benned van,azt nem adja és el sem veszi senki!

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Tetszett, csak a fight szócska nem, értem, mit akarsz, van hited, leírtad az utolsó versszakban. :)
Nagyon jók a hozzászólások is, azt hiszem, igaz minden. :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

KIborúlásodat, hitedvesztését, kiábrándultságodat, próbálom meg érteni! De nem megy! Nem látom az okát, nem látom azt az eseményt, azt sokkot , azt a stresszhelyzetet ami eltávolit a hitedtől! Bármelyiktől!! Csak magamba hiszek? Nem jó-- az ember társas lény, segitségre van szüksége, és adott esetben segitenie kell másokon. Mégy az úton autóval, előtted egy rönk keresztül az uton , meg sem tudod mozditani! Mit teszel akkor? Hiszed és reméled , hogy jön még valaki, valakik, és együttes erővel , odébb teszitek a rönköt, és tovább haladtok! Beragadsz a liftbe , hiszed várod a segitséget, és segitség jönni fog. Kell az önbizalom, az erő, az ész, az agy, de hit nélkűl még mindez sem elegendő. Azt, vagy azokat a történeteket ami idevezetett, hitetlenné tett szivesen elolvasnám!!!! De egy pillanatra se hidd, hogy a versed nem tetszett.

Válasz

N. Sýmur üzente 11 éve

Teljesen igazad van, a vallás és a hit nem ugyanaz. De azért mégsem lehet teljesen különválasztani a kettőt, szervesen összefüggenek. És az egyikben való csalódás gyakran magával ránthatja a másikat is.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ööö... Hát ez nem az én versem lett. Vallás és hit, az szerintem két külön fogalom, és nem összekeverendő. Amit a papok hintenek, szórnak, az megint más, mint amit az ember érez legbelül. Csak azért, mert olyan az egyház, amilyen, még nem feltétlen kell a hitet feladni. Ez persze csak az én véleményem. Én például be sem teszem a lábam egy templomba sem, csak ha muszáj. (olyan pedig nincs, hogy muszáj :D) Hinni viszont hiszek, mert sokszor van, hogy csak ez a hit ránt ki a végeláthatatlan mély gödörből.

Válasz