[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Én kösz! :)

Válasz

N. Sýmur üzente 10 éve

Rég olvastam már verset, ami ennyire elgondolkodtatott volna. Köszönöm az élményt!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Igen, köszönöm! :)

Válasz

Balogh Zoltan üzente 10 éve

Azt hiszem ebben megegyezik a véleményünk!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nahát! Szép kis bibliai tanácskozás indult itten. :)) Pedig, Isten látja lelkem, ez a vers (ami egyébként nekem igen keveset jelent, szinte semmit, mivel tudom, minden kornak megvoltak a maga nagyhatalmi ténykedései, és akár ezt az idézetet így is lehet értelmezni: "Boldogak a lelki szegények, mert nem látják, mit művelnek velük." Ki tudja, mi lapul a háttérben... ezt már sohasem tudjuk meg. Istent nem is a Bibliában kell keresni, szerintem.) cseppet sem a szentírásról szól.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

:) Béla, nem is a szellem vagy a lélek szó a gondom, hanem a "szegény".
Az én értelmezésemben egy lelki szegény ember nem tud szeretni, vagy odaadóan viselkedni másokkal, hiszen nincs miből gazdálkodnia.
Elnézést a fordítótól, tőled is, nem akartam én belegázolni ebbe, abban maradtam saját magammal, hogy régen ennek a szónak volt más értelme. :)

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

Ne haragudj Ezster a beavatkozásért,de a fordító nem problémás,mert az Károli Gáspár a legtökéletesebb és legnevesebb magyar fordítója a Bibliának.A magyarázat amit Zsóka eszközölt,egyáltalán nem a történelmi egyházak nézete,van benne némi elfogadható,de aki a lélek helyett szellemet mond,az valamelyik szekta,Jehovisták,adventisták,vagy a Hit közösség,ők magyarázzák az Isten jelenlétét lélek és szellem képében.Mikor ezek a nézetek lábra keltek,neves etika professzorunk megjegyezte,hogy ezek szerint beszélhetünk szent szellentésről is.

Válasz

zsoldos zsóka üzente 11 éve

♥esen.:)

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Na, köszönöm, így világos, szóval a fordítónak akadtak problémái, vagy egyszerűen csak a nyelvünk korcsosult el annyira, hogy a szegény szónak csak egy jelentése maradt. Vagyis kettő. De az egyik sem a szerény.
Köszönöm a fáradozást, Zsóka! :)

Válasz

zsoldos zsóka üzente 11 éve

*Bibliában*

Válasz

zsoldos zsóka üzente 11 éve

Eszter,kutakodtam egy kicsit a gugliban,de oly sok féle magyarázatot találtam,hogy magam nem tudtam elgönteni melyik lehet az igaz.Talán egyik sem,de megosztom veled a nekem legkézenfekvőbbnek tűnőt.Előrebocsátom,hogy nem vagyok valami jártas sem a bibliába,sem pedig a vallás terén!
A magyarázatot,nem én írtam,csak átmentettem ide.
"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa.”

Lelki szegények. E szóösszetételt sosem tudtam hova tenni. Hiszen ha valaki szegény lélekben, az olyan, mintha érzelmeiben, gondolataiban üres, sivár, élettelen lenne. Az ilyeneké a mennyek országa?! A „szegény” szóra a héber egy olyan kifejezést használ, mely azt jelenti: szelíd, szerény, alázatos, kegyes, fáradozó. Ennek a főnévnek az igei alakja pedig azt jelenti: foglalkozni valamivel, gondoskodni valamiről, véghezvinni, kikutatni, bizonyítani valamit, tanúskodni, kiáltani. Továbbá ez a szó fejezi ki a „felelni” igét az ember részéről, és ezt a szót használja arra is, mikor Isten meghallgat. A lélek szó helyén pedig a szellem szó áll, mely képes kapcsolatban lenni Istennel. Így ezt a mondatot úgy fordíthatnám: Boldogok, akik szellemben felelnek (Istennek), mert övék az egek királysága. Felelnek, vagyis a szellemük élő kapcsolatban van Istennel. Felelnek, válaszolnak, vagyis engedelmesek Isten szavának. A szellemük foglalkozik az Igével, aktív, cselekvő életet él, bizonyságként, tanúságként van jelen ebben a világban, fáradozik Isten országának, az „egek királyságának”, Krisztus Testének az építésén. Kutatja, keresi Isten szavát és véghez is viszi azt. Az ilyen ember szellemi életére tud Isten válaszolni, s boldog az az ember, ki így él, mert övé a mennyeknek országa, az egek királysága. Az egek királysága, birodalma és uralma, melynek feje Jesua HaMassiah, s melynek állampolgárai lehetünk már itt a földön, hiszen ez a királyság köztünk, bennünk él.

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

A Hegyi Beszéd boldogság felsorolása csodálatos része a Bibliának,akár a Szeretet himnusza,hiszen ezek által alkothatunk elfogadható képet JÉZUSRÓLDe én nem azonosítanám a vers kisugárzását és mondanivalóját a Hegyi beszéddel.Ha viszont valakiben ezt ébreszti az örvendetes,azt jelenti,hogy tiszta a lelke.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Az idézetek, Jézus hegyi beszédéből valók(ha jól emlékszem) bővebben Béla biztos elmagyarázza.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Azért ezt a lelki szegényes dolgot végre elmagyarázhatná valaki, sose értettem...
Ha valaki lelkileg szegény, sivár, azért boldog, mert nem bántja semmi? Vagy csak mert egy dolgot szeret a lelkük: Istent?
Valaki magyarázza el kérem szépen.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm!
Megmondom őszintén, nekem ez az idézet eszembe sem jutott... Hogy boldogok-e ezek az emberek, abban erősen kételkedem, de hogy hősök, az biztos. :)

Válasz

Gabriel OGrande üzente 11 éve

Boldogok a lelki szegények,
mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert
ők megvigasztaltatnak... (Máté 5:3)

Valamiért ez volt az első, ami beugrott róla. Jól sikerült, gratulálok!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Zoltán, Levente, Béla, köszönöm!

Válasz

Gráma Béla üzente 11 éve

A gondolat nem csapongó,következetes és kiterjedő.Jól megfogalmazott írás.Nekem különösen tettszett az ismétlődő sor,mely mindjobban mélyít és tökéletesen aláfest.

Válasz

Szilveszter Levente üzente 11 éve

Bizony a család,az emberi kapcsolatok nagy hatalom.Óvni,védelmezni kell,mert ha nincs,semmi sincs.Sajnos sokszor felcseréljük az értékrendeket.Rohanunk az értéktelen után,s közben veszni hagyjuk kincseink.Gratula.Nagyon szép.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Egészséges rálátás a világra , amiből kiderül , hogy melyik oldalon állsz. És szépen van megirva .

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszi! :D Természetesen, nyitott vagyok a vitákra. :)

Válasz

Tövisi Eszter üzente 11 éve

Nahát, nahát, vitatkozni fogok veled a témát illetően. Mindkét szereplő voltam már.
A verset illetően nem tudok, elég jól sikerült. :) Nagyon jól.

Válasz