[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Még az elején megérdeklődte az atyától, hogy honnan ered az istenfélő szó.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 11 éve

Az utolső mondatodat megmagyaráznád? Mi az az istenfélő szöveg? Nem kukacoskodok , csak nem értem!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Soha életben nem jutna eszembe odamenni az tisztelendőhöz ezzel a szöveggel, elvégre tudom, hogy miféle válaszra számíthatok vagyis csak azért teszem, hogy kötözködjek, kényelmetlen helyzetbe hozzam és a tudásomat villogtassam. Ha érdekelne a kérdés, mit gondol vagy mond az Egyház, utánajárnék a neten.
Nem járok templomba, hívő vagyok és szeretek beszélgetni arról, mit, hogyan és miért tesz és tett az Egyház. Ez mindenkit foglalkoztat, aki nyitott szemmel jár, a véleményem meg is van ezekről a kérdésekről, de hogy egy pappal megjátszani...
Végig sem tudtam olvasni.
Az istenfélő szöveg túlszárnyalta már a kukacoskodás fogalmát.

Válasz

Totosy de Zepetnek Steven üzente 11 éve

kedves bela (engedelmeddel): szanto gyorgy regenyeben totosi borbala-val kapcsolatosan irok (kerlek ide valaszolj: totosysteven@purdue.edu ): sok helyen talalhato utalas az "elso" magyar orvosnorol, tehat totosi borbalarol, de ebben az abaj, hogy szanto regenyenek utoszavaban az allitas, hogy totosi alakjat szamoskozi erdely krokokajanak eloszavabol vette volna tudomasom szerint nem all (atneztem minden kiadasat szamoskozinek es sehol sincsen nemcsak totosirol semmi emlites, de az allitolagos szamoskozi davidrol sem, aki a regenyben totosi ferje); ha te tudsz barmi forrast a totosi tenyleges letezeserol, kerlek irj vissza; elore is koszonettel es udvozlettel, istvan/steven

steven totosy de zepetnek phd professor
http://docs.lib.purdue.edu/clcweblibrary/totosycv
8 sunset road, winchester, massachusetts 01890 usa
totosysteven@mac.com 1-781-729-1680

Válasz

Gráma Béla üzente 12 éve

Nézetem szerint ez nem olyan dolog,amit ha nyilvánosan boncolgatunk változik a helyzet.Éppen azért véleményeztem,hogy vannak erre hivatottak,akik egyház történettel,etikával és hasonló vallástudománnyal foglalkoznak.Ha téged egyénileg érdekel nagyon bő a skála,szinte megszámlálhatatlan kötetnyi gyűjtemény foglalkozik ilyen témákkal és önszorgalomból hozzáláthatsz a tanulmányozáshoz.Esetleg címeket tudnék ajánlani

Válasz

Balogh Zoltan üzente 12 éve

Kényszeriteni senkit sem lehet semmire , egyébként egyetértünk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Szerintem ilyen volumenű dolgokról nem szabad úgy beszélni, hogy: "de csak ha fontosnak tartják". Az meg, hogy pappal vagy kocsmatöltelékkel beszél az ember ezekről a tényekről, a valós mivoltukon nem változtat.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 12 éve

Béla , azt hiszem , hogy a véleményünk megegyezik, mert vannak erre hivatott egyháztörténészek akik hivatottak az igazságot tudni , és közölni, de csak ha fontosnak tartják.A magánvéleménye meg , úgyis mindenkinek más,sőt más amikor a pappal beszél és más amikor a kocsmában beszél az ivócimborájával.

Válasz

Gráma Béla üzente 12 éve

A hitvita mindig is időszerű ,de ahhoz jó felkészültség és tényismeret szükséges.Olyan formában lehet elképzelni mint egy hívő és egy ateista eszmecseréjét a Bibliáról. Mert egy ateista ahhoz hogy talpon álljon ellentmondásaiban nagyon jól kell ismerje a Szentírást.Az egyház viselt dolgai történelmi tények amin változtatni nem lehet,viszont lehet magyarázni különböző felfogások és nézetek szerint,mint ma is egy bármilyen adó bevezetést.más véleményen van aki kidolgozza a törvényt és másképp fogja fel a fizető alany,mert ő látja,hogy a törvényhozók saját hibáikat akarják rajta behozni.A utókor sosem felelős a néhány száz éves történetekért vagy elismeri vagy nem,lelke rajta.Az hogy a katolikus egyház vezetői elzárkóznak a nyilvános egyenes kinyilatkoztatásoktól érthető,mert helyet ad annak a közmondásnak,mely szerint rossz kutya az mely megugatja a saját vackát.De attól a tény nem változik,sőt írásodat még kibővíteném azzal,hogy magyar viszonylatban a katolikus egyház máglyán égette el az első magyar orvosnőt Tötösi Borbálát,mint boszorkányt,mert véleménye szerint nő nem lehet orvos.A másik nevetséges dolog,hogy 400 év után rehabilitálták Galileit a kijelentéséért,hogy mégis a Föld mozog és nem a nap.Az szintén tény,hogy a katolikus egyház a vagyon szerzés és megtartás érdekében eltért a Szentírástól is,náluk a sorrend : a hagyományok.és a Biblia.Sok feltevéseiknek nincs alapja,mint Mária állandó szüzessége,Mária mennybemenetele,az egek királynője,ezeket mind pápai enciklikákon jelentették meg több mint ezer év után a történtektől.A Luther Márton vezette Reformáció épp ezeket próbálta leleplezni és a Vatikán pénzéhességét,amikor a Szent Péter bazilika fellépéséért úgy próbálták a pénzgyűjtést hogy bűnbocsátó cédulákat árultak,ezáltal is hirdetve a pápa bűnbocsátó hatalmát és kétségbe vonva az Isten szuverenitását A katolikus egyházban minden jel azt igazolja,hogy a pápa és Mária hatalmasabb az Istennél és Jézus Krisztusnál.Ezért jött a reformáció,de az is csak abban ért el kiérdemelt tettet,hogy próbálta és valamennyire visszaállította az egyházi nézeteket a fő forrás köré,ami maga a Szentírás.De alapjában véve minden egyháznak meg van a maga hátrányos ütőkártyája.A reformáció a puritánságot hírdette,de az is mint bármely hithű felekezet ragaszkodott saját helyesnek vélt meggyözödése megvédésének érdekében Egyszóval én nem szeretnék sem hitvitát,sem ellentmondásokat felvázolni és alátámasztani különböző felekezetek érdekében,vagy ellene Az igazi keresztény hit és felfogás 1056-ig tartott,az első nagy vallás szakadásig,minek következtében fokozatosan izmosodott a Nyugati egyház a Keletivel ellentétben Miután a 400-as években kimondták,hogy Roma legyen az egyház anyja és megalapították a pápaság szent hivatalát élvezetes olvasmány a rengeteg aljasság ami a csalhatatlanságot övezi De véleményem szerint itt nem cél a hitvita,hagyjuk azt felkészült szakemberekre.

Válasz

Balogh Zoltan üzente 12 éve

1. A téma elsősorban attól érdeklődésfelkeltő, mert elhallgatott, elbagatellizált tényeket eseteket hoz a felszinre.
2. A többszáz évvel korábbi társadalom , nem összehasonlitható, a maival , vagy a holnapival.
3. Többek között a reformáció megjelenése is , egyfajta elhatárolódás ,a korábbi , és akkori eseményektől.
4. A mai papokon nem lehet számonkérni elődeik tetteit.
5 Ami a cölibátust illeti, az addig fog tartani ,ameddig nem lesz annyi eszük a biborosoknak , hogy válasszanak egy fiatal pápát amelyik még érdekelt lesz a cőlibátus eltörlésében, de ez is nehéz mert a biborosok, a pápaválasztó tanácsosok is benne vannak a korban , ezért ők sem érdekeltek, ennek eltörlésében, pedig tudják elismerik , hogy vallásuk már nagyon régen megujulásra vár. Még ötven éve sincs , hogy tájainkon a latin misét a magyar misézés váltotta fel.
6. Ezentul már az is valami , hogy bárki elmondhatja errőla saját véleményét, ám ami az irott történelmi visszatekintést illetti-- évszázadokra -- én nem tartom hitelesnek , akár pozitiv, akár negativ, mert mert mindig valakik parancsára készültek , ezért nem lehettek objektivek. A mai embernek ,módjában áll, hinni , vagy nem hinni , nem kell elszámolnia senki előtt csak a saját lelkiismerte előtt. Ennek kapcsán ez jutott eszembe , és megsem fordul a fejembe , hogy ezt valakire rákényszeritsem. DE kiváncsi lennéka Béla véleményére.

Válasz

Tövisi Eszter üzente 12 éve

A témával viszont valószínűleg indukálod! :)))
Én épp ma megyek audienciára az iskolába ( katolikus ), drága gyermekem megkeresztelésével, azaz nem megkeresztelésével kapcsolatban.Néhány kérdést lehet, hogy felvetek ott az írásodból, aztán keresünk másik iskolát! :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hogy valamelyest redukáljam az indulatokat, írtam egy korhatár nélküli sztorit is. :-)

Válasz